Notícies

Aperitiu de Nadal a la nova sala d’activitats de la Residència Pare Vilaseca

20 desembre 2017

Com es tradicional, el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ha realitzat aquesta setmana les recepcions i aperitius de Nadal al Residencial ViuB1 i ViuB2 i a la Residència Pare Vilaseca. En el cas de la residència l’acte ha tingut lloc aquest dimecres dia 20 a la nova sala d’activitats del centre, obra recentment estrenada i que s’ha completat en quatre mesos. L’Alcalde d’Igualada i President del CSSI, Marc Castells, acompanyat de diversos regidors de l’ajuntament i l’equip directiu del CSSI, ha dirigit unes paraules a les persones ateses al centre i ha agraït a la Fundació La Caixa i a la Diputació de Barcelona els ajuts econòmics que han aportat i que han permès completar aquesta obra tan necessària. En la recepció de nadal de l’any passat l’alcalde ja va anunciar que el proper any l’acte es faria a la nova sala, com finalment s’ha pogut dur a terme. Durant la recepció s’ha fet entrega d’un lot de nadal a cada un dels voluntaris que col•laboren amb el CSSI, com a reconeixement per la seva tasca altruista. L’alcalde també ha anunciat que a principis de 2018 es realitzarà l’acte oficial d’inauguració de la nova sala, que portarà el nom Teresa Mimó. Els assistents han brindat amb cava i han gaudit de l’aperitiu preparat per l’equip de cuina de la residència.

La nova sala d’activitats polivalent ha significat una inversió de 500,000€, i amb els seus 243 m2 suposa una gran millora per a les persones ateses al centre. Està situada a la part posterior del jardí central que hi ha entre els dos edificis de la residència, el primer construït l’any 1987 i el nou edifici d’ampliació, construït l’any 2005. Ambdós edificis ara queden connectats mitjançant una passarel•la coberta situada davant la façana de la nova sala. La nova sala permet disposar de molt més espai que la sala d’actes actual, de 100 m2, que era massa petita per acollir moltes de les activitats del centre, que inclouen concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives. La nova sala millora l’accessibilitat ja que l’accés a la sala actual es feia per un passadís estret que no permetia el creuament de dues cadires de rodes. La nova sala disposa d’una paret mòbil que permet dividir-la en dos espais que poden acollir activitats de forma simultània. Disposa d’un vestíbul d’entrada, dos lavabos, un d’ells adaptat, una sala tècnica de control i emmagatzematge, i un escenari amb tarima, faristol, taules, cortina teló automatitzada, i sistema de climatització. Està dotada de dos videoprojectors i les corresponents pantalles de projecció, una pantalla de televisió, equip de so i micròfons, wifi i telefonia. El projecte també ha inclòs la urbanització de la rampa de vehicles i vianants que dóna al carrer de l’Espelt i l’obertura d’una nova porta d’1 metre d’amplada amb videoporter en la part posterior de la finca.
La sala ha estat dissenyada per l’arquitecte Ferran Mateu i executada per la constructora Gruas, i ha comptat amb Grup Carles com equip d’enginyeria i Jordi Marí com a director d’execució de l’obra.

Segona fase: Reforma i ampliació

La sala d’activitats és la primera fase d’un ambiciós projecte de millora i ampliació de la residència. La segona fase, amb un pressupost d’aproximadament 3 milions d’euros, inclourà la reforma i ampliació de les plantes lila i groga de la residència i la creació d’un nou edifici d’oficines. L’objectiu és modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal•lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l’edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l’actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals, que faran que la residència passi dels 152 llits actuals als 159 llits. Ja s’han completat els estudis previs d’aquesta segona fase i l’arquitecte Salvador Balcells està redactant actualment el projecte bàsic i executiu, encàrrec que es preveu finalitzar a finals de març de 2018. Es preveu assegurar tot el finançament i licitar les obres en el segon trimestre, i iniciar l’obra després de l’estiu de 2018, per finalitzar-la l’any 2019.

L’obra de la segona fase començarà amb la construcció de 3 noves habitacions dobles i adaptades en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. En paral•lel es construirà un nou mòdul d’oficines que acollirà una dotzena de professionals dels serveis centrals del CSSI, i que estarà situat en el talús que actualment separa el jardí de pins i l’esplanada d’entrada de mercaderies. Això permetrà alliberar els espais que aquests treballadors ocupen actualment a la planta groga, els quals es destinaran a millorar el servei en aquesta unitat i a la creació d’unitats de convivència. També està previst crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

Noves places i model d’Atenció Centrada en la Persona

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha assignat recentment a la Residència Pare Vilaseca 3 noves places públiques de residència assistida per a gent gran, d’entre les 1.080 que ha creat a la demarcació de Barcelona. Això ha ajudat a reduir la llista d’espera existent al centre, que té plena ocupació. D’aquesta forma la residència ha passat de 90 a 93 places públiques, mantenint les 152 places totals actuals de residència i les 30 de centre de dia. Per altra banda, la cessió de places provinents del centre de dia l’Estada farà que a principis de 2018 el centre de dia Pare Vilaseca passi a tenir 40 places en total. Finalment, la segona fase de les obres d’ampliació farà que l’any 2019 el centre acabi tenint un total de 159 places de residència i 40 de centre de dia.

El CSSI està en fase de transformació i millora del seu model assistencial cap a un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). El paradigma de l’envelliment actiu estableix que les persones no sols necessiten tenir salut o seguretat per viure o per envellir dignament, sinó que també necessiten disposar d’oportunitats de participació i desenvolupament personal si es vol millorar la seva qualitat de vida. Qualitat de Vida, segons definició de l’OMS, és la percepció de la persona de la seva posició en la vida en el context de la cultura i sistema de valors en els que viu i en relació als seus objectius, expectatives, estàndards i preocupacions.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor