Notícies

L’Hospital de Dia Sant Jordi obre portes amb 40 places per a malalts d’Alzheimer

14 desembre 2005

El Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i la Fundació Viure i Conviure de la Caixa de Catalunya van presentar ahir l’Hospital de Dia per a malalts d’Alzheimer i altres demències que avui obre les portes. Promogut per la fundació i gestionat pel CSSI, el centre té 40 places, 30 de concertades i 10 de privades

2005_12_13 Presentació Hospital de Dia Sant JordiLa reconversió d’aquest centre, que antigament era una llar d’infants, vol donar resposta a les necessitats de la societat. Segons que va explicar el director de la Fundació Viure i  Conviure de la Caixa de Catalunya, Josep Solans, a l’Anoia hi ha 15.900 persones majors de 65 anys i, d’aquestes, 795 pateixen alguna demència, principalment Alzheimer. Aquest hospital passa a ser un dels centres de dia d’atenció a la gent gran més importants de la comarca, que fins ara comptaven amb 134 places a Igualada i 198 a l’Anoia. D’aquesta manera, les 40 noves places d’aquest centre significaran un increment del 30% de les places que ara hi ha a Igualada i representaran un 17% dels recursos assistencials per a gent gran de la comarca.

El director de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya, Miquel Perdiguer, va agrair la voluntat de l’Ajuntament d’Igualada, membre del CSSI, d’impulsar un equipament d’aquestes característiques: «recordo que ja fa 3 anys que l’alcalde d’Igualada va posar damunt la taula la voluntat de crear aquest centre que avui inaugurem», explicava. I va afegir que aquest equipament és una mostra més de la voluntat de la Caixa de Catalunya de retornar a la societat la confiança que aquesta diposita en l’entitat.

Igualment, l’alcalde d’Igualada, Jordi Aymamí,va agrair la receptivitat de la Caixa de Catalunya a les propostes i les necessitats del territori. També va insistir en la importància del fet que la Generalitat hagi concertat la major part de les places. L’alcalde va voler destacar també el paper del Consorci Hospitalari de Catalunya que, com a integrant del  CSSI juntament amb el consistori igualadí, ha fet possible aquest hospital de dia, així com   també l’ampliació de la Residència Pare Vilaseca, que ara té 150 places; la posada en marxa del servei d’atenció domiciliària, o els 66 pisos de serveis per a la gent gran, que estan a punt d’adjudicar-se.

El centre ofereix una assistència terapèutica integral als pacients i suport als familiars

La Caixa de Catalunya ha destinat un milió i mig d’euros a la reconversió de l’equipament, que té una superfície de 1.500 metres quadrats. Té capacitat per a 40 places, 30 de les quals han estat concertades pels departaments de Salut i de Benestar i Família. La resta són privades. Gràcies al conveni que en l’acte d’ahir van signar el CSSI i la Fundació Viure i Conviure, la segona cedeix l’ús del centre i la gestió al primer. La fundació supervisarà el projecte.

L’hospital de dia oferirà una àmplia gamma de serveis assistencials de qualitat. Els professionals del centre prestaran una assistència terapèutica integral, tant mèdica com psíquica i social als pacients. L’objectiu és potenciar l’autonomia en totes les activitats de la vida diària del pacient, evitar l’empitjorament i retardar al màxim la pèrdua de funcions i intentar aconseguir la integració més alta possible del malalt en el seu entorn. Al mateix temps, l’equip de l’hospital oferirà suport educatiu i psicològic als familiars i  cuidadors per ajudar-los a entendre i conviure amb la malaltia. Es tracta d’un equip  multidisciplinar format per infermeres, gerocultors, un metge, un educador social, una  terapeuta ocupacional, un treballador social i un neuropsicòleg.

Amb aquest nou centre, la Caixa de Catalunya pretén cobrir, amb les noves 40 places, una demanda creixent a la comarca com és l’atenció a les persones grans. Així, l’Hospital de Dia Sant Jordi d’Igualada incrementa de 12 a 15 el nombre de places per cada 1.000 habitants de més de 65 anys de la comarca. Tot i això, tal com passa als altres hospitals de la Caixa, el nombre de malalts atesos serà superior a 40 ja que s’establiran torns d’assistència setmanals per optimitzar aquest servei.

Aquest és un dels cinc hospitals de dia per a l’atenció assistencial de persones grans que ha estat promogut per la Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya. Aquesta fundació va iniciar les activitats l’any 2001, amb l’encàrrec de gestionar i aglutinar les activitats assistencials de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya. Per aquesta raó,va posar en marxa un projecte per a la creació d’una xarxa d’hospitals de dia centrats en el tractament de demències com ara l’Alzheimer. Entre aquests hi ha el de la capital de l’Anoia, que es troba en funcionament des d’avui mateix. Amb aquest projecte, Caixa de Catalunya s’ha convertit en pionera a l’Estat, on cap altra caixa compta amb una xarxa hospitalària d’aquesta magnitud.

Uns 720 anoiencs pateixen algun tipus de demència

Actualment, es calcula que a l’Anoia hi ha unes 720 persones majors de 65 anys que  pateixen algun tipus de demència. D’aquestes, unes 430 pateixen la malaltia  d’Alzheimer, mentre que la resta són demències vasculars o feridures, provocades per una manca de reg sanguini al cervell. Unes xifres que els professionals mèdics de l’Anoia volen contribuir a reduir actuant, sobretot, en la primera fase de la malaltia. Així ho explica el doctor Ramon Sellarès, director de l’Àrea Sociosanitària de la Fundació Sanitària d’Igualada (FSI). Sellarès assegura que «es pot fer més en els principis de la demència per evitar que no vagi a més que no pas a la fase final». D’aquí la importància de centres com el Sant Jordi, que el doctor defineix com «un lloc per treballar la memòria». Treballar el cervell a través dels tallers esdevé, doncs, clau en la prevenció de les demències o pèrdues d’alguna de les funcions cognitives del cervell. Malalties com l’Alzheimer, que es comencen a manifestar a partir dels 65 anys, no es curen. Però «si es detecta amb temps segurament el  deteriorament serà més lent», explica el doctor Sellarès. En aquest sentit, la fase de detecció i diagnòstic és vital per evitar futurs problemes. En el diagnòstic hi intervenen diversos professionals com el metge, la infermera i el neuropsicòleg. A partir d’una sèrie de tests per determinar la capacitat de memòria i d’altres proves físiques es pot diagnosticar una demència en un parell d’hores. I a partir d’aquí, començar a treballar per intentar aturar al màxim els efectes perniciosos d’unes dolències que esborren els records. Que esborren la memòria de la vida viscuda. La incidència d’aquestes malalties a la comarca de l’Anoia és la que és però el que està començant a canviar és la percepció que la gent té de demències com l’Alzheimer. «Abans es tirava més la tovallola i s’associava la malaltia amb avis molt grans; ara s’intenta lluitar», explica Sellarès. Per sobre de tot,demana,«s’ha de mantenir la dignitat del malalt fins al final, tenint cura de la seva higiene, la seva roba». Per això,iniciatives com La Marató de TV3 per conscienciar la gent de la importància de lluitar plegats per fer front a la malaltia són tan importants, assegura aquest metge: «no oblidem mai que ni que la persona malalta ja no ens coneix, nosaltres sí que ens hem de recordar de qui és ella», sentencia amb fermesa el doctor Ramon Sellarès.

– Un mateix es pot adonar del que té,  en aquest tipus de demència? – Si algú nota alguna cosa el primer que ha de fer és anar al metge de capçalera. Però això potser és el que més costa, perquè no volem acceptar que estem malalts.

– En sabem, de tractar aquests malalts? – El tema de l’Alzheimer anirà a més. La gent s’anirà implicant i penso que són molt importants iniciatives com La Marató de TV3, que conscienciarà la gent que fins ara només associava l’Alzheimer a avis ja grans.

– Un consell per a les famílies que tenen algun malalt a casa. – No han d’oblidar mai que aquella persona que ja no els coneix, ells sí que se’n recorden de qui és ella. Per això no  l’han d’abandonar. I han de reclamar de les administracions competents totes les ajudes per poder suportar aquesta càrrega.

– Què és el que més necessiten les persones que pateixen algun tipus de demència com  l’Alzheimer? – Les has de cuidar molt: la seva higiene, vestir-les bé. S’ha de mantenir la dignitat.

Publicat a Regió7, 14-12-2005 i a Diari d’Igualada, 16-12-2005

Vegeu imatges de l’acte a l’àlbum de Flickr.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor