Notícies

L’obertura dels nous pisos assistits consolida l’Anoia com a referent de l’assistència a la gent gran

8 desembre 2012

Els recursos públics d’atenció a la gent gran de l’Anoia, de 1a divisió.

L’obertura de la segona promoció dels pisos assistits a Igualada, el Residencial ViuB2, amb 71 nous habitatges, consolida l’Anoia com a referent de l’atenció a la gent gran. La demanda d’atenció sociosanitària està coberta amb les residències públiques i privades que hi ha en l’actualitat. “És la millor decisió que podia prendre. Què feia jo, en una casa tan gran, sola? Aquí estic molt bé”. La frase és d’una de les noves residents dels pisos assistits ViuB2, que s’acaben d’estrenar a l’avinguda Gaudí, a tocar de la residència Pare Vilaseca d’Igualada. Com ella d’altres persones -homes i dones soles, i també matrimonis- han decidit entrar a viure en aquest edifici on, per un preu realment ajustat -626 euros mensuals pels pisos d’una habitació- ho tenen gairebé tot inclòs: el lloguer, mobles, aigua, llum, calefacció, alarma, bugaderia, conserge, neteja a fons un cop al mes… i una zona de serveis comuns a l’altura d’un hotel de luxe: restaurant, biblioteca, gimnàs, i un immens jacuzzi. Fins i tot, si cal, no val la pena ni cuinar. El restaurant de l’edifici ofereix pensió completa. Millor, impossible.

La crisi frena l’entrada de nous inquilins
Tot i això, la crisi econòmica que vivim està fent estralls i, el que semblava que havia de ser una repetició de l’èxit que va tenir l’edifici ViuB1, al costat de la Masuca -ple com un ou des del primer dia-, no acaba de quallar en aquesta nova promoció d’habitatges per a la gent gran. “Costa, perquè a les famílies no hi ha diners, i en molts casos el que té arraconat l’avi, o bé la seva pensió, serveix perquè tiri endavant la família. Això fa difícil que els pisos tutelats tinguin avui el mateix èxit que tenien fa uns anys”, ens expliquen alguns residents que ja ocupen alguna de la setantena de pisos disponibles. També hi ha qui posa impediments per la seva situació geogràfica, una mica allunyada del centre de la ciutat. “He sentit qui deia que no volia venir perquè no hi ha supermercats a la vora, i s’ha de caminar massa, però també és cert que hi ha una parada d’autobús aquí mateix”, ens apunta un matrimoni que ens afirma que “això de venir aquí ens ha canviat la vida completament. Ha estat un encert, però gràcies a Déu que tenim salut per poder-ho fer”.
El perfil, però, del resident dels pisos tutelats a Igualada és el d’una dona que és vídua recent, amb els fills treballant i amb la vida independent, i que prefereix destinar gran part de la seva pensió a un lloguer d’aquestes característiques, enlloc de viure en una casa que se li fa gran i que li dóna massa records, que ha de viure en soledat.

Per poder accedir a un d’aquests pisos s’ha de tenir 60 anys o més, i valdre’s per si mateix. Hi ha preferència pels empadronats a Igualada en els darrers set anys. Els 71 pisos del ViuB2 –de sis plantes d’altura- tenen de 45 a 50 metres quadrats, 64 tenen una habitació, i 7 són de dues. Tots estan equipats amb bany adaptat, i la cuina ja inclou nevera, microones i cuina d’inducció. La calefacció es central amb un termòstat individual, hi ha llum d’emergència si algun dia falla l’electricitat, i una alarma centralitzada per si algú ha de fer un avís d’emergència. La neteja a fons un cop al mes és inclosa en el preu. “Això també va molt bé per a que els assistents vegin una mica com està tot a dins de l’habitatge. Penseu que la gent gran pot passar fàcilment per depressions, o per alguna malaltia, i deixar-se… Aquesta neteja mensual a fons també té una mica de, diguem-ne, control psicològic”, ens diuen els responsables tècnics que tenen cura de l’edifici.

Com que lògicament, a l’Ajuntament d’Igualada li interessa omplir l’edifici ViuB2 per donar sentit a l’enorme inversió de més de 6 milions d’euros que es va fer en el seu dia, s’ha obert una convocatòria de concessió d’ajuts, que finalitza el proper 21 de desembre, per a persones que no tenen prou recursos econòmics i no arriben als preus de lloguer estipulats.

Actualment, l’edifici que gestiona el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ja té compromesos un 50% dels seus pisos. L’import màxim de l’ajut és de 200 euros mensuals pel lloguer de pisos d’un sol ocupant i de 250 euros mensuals per al lloguer de pisos de més d’un resident i estan garantits per als dos primers anys, sense descartar que més endavant es puguin ampliar. Els candidats han de tenir més de setanta anys figurar inscrits en el padró municipal des de com a mínim fa tres anys, no han de percebre cap altre ajut per aquest concepte, estar al dia en el pagament de sancions i tributs municipals i no superar els topalls d’ingressos anuals establerts i, en cas de tenir un pis de propietat, serà imprescindible posar-lo a lloguer o a la borsa de l’Oficina d’Habitatge d’Igualada. Si el nombre de peticions és massa alt, es donarà preferència a les persones sense suport familiar i en risc d’exclusió social, a aquelles amb malalties cròniques de risc, les que visquin en habitatges amb barreres arquitectòniques i els més grans de 75 anys. Aquestes peticions seran avaluades pel departament d’Acció Social en col•laboració amb el CSSI.
Es pot sol•licitar informació al Departament d’Acció Social de l’Ajuntament, al telèfon 93 803 19 50.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor