Els dies 24 i 25 de novembre el centre d’innovació i simulació 4D Health d’Igualada va acollir el XXIX Taller docent de la Societat Espanyola d’Infermeria Geriàtrica i Gerontològica (SEEGG), que es va centrar en “La simulació com a eina docent per la Infermeria Gerontogeriàtrica”. En aquesta jornada van assistir una trentena de professionals assistencials, docents i equips directius d’universitats d’arreu d’Espanya, tots ells membres de la SEEGG i referents d’aquesta especialitat de la infermeria.
L’objectiu de la SEEGG amb la realització d’aquest taller era oferir als seus membres l’oportunitat de conèixer i visitar les instal·lacions del 4D Health, centre de l’Ajuntament d’Igualada i gestionat pel CSSI, referent al territori nacional en l’àmbit de la simulació, i tenir així una aproximació bàsica a aquesta metodologia d’aprenentatge que té un paper cabdal en augmentar la seguretat dels pacients, a través de la formació i entrenament dels professionals vinculats amb el sector salut.
L’acte de presentació i benvinguda de la jornada va ser a càrrec de la Tercera tinent d’alcalde i Regidora d’Urbanisme, Governació i Talent de l’Ajuntament d’Igualada, Sra. Carlota Carner, el Gerent del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), Sr. Jordi Ferrer, la Directora Tècnica del CSSI, Sra. Montse Clemente, i el President de la SEEGG, Sr. Fernando Martínez.
El primer dia de la jornada, en Franc Espinar, director de projectes del 4D Health, va fer una introducció al mètode de la simulació, presentant els seus elements bàsics, els estàndards de millors pràctiques, i les diferents fases necessàries pel desenvolupament i facilitació d’activitats amb l’ús d’aquesta eina formativa. Els participants van poder aplicar posteriorment els coneixements i habilitats apresos en escenaris de casos clínics simulats, basats en situacions reals, liderats per les docents Lourdes Guanter i Cristina Lasmarias, referents de formació i docència de l’Institut Català d’Oncologia i col·laboradores clíniques del 4D Health.
El segon dia, membres i docents universitaris del GRISCA (Grup de Recerca Infermera en Simulació a Catalunya i Andorra) van fer una presentació del paper clau que té la simulació en l’aprenentatge i avaluació de competències dels estudiants en el grau universitari.
La jornada va ser coordinada per Júlia González Vaca, secretària de la SEEGG, i les infermeres del Consorci Sanitari de l’Anoia, Mercè Taló i Rosa Soteras.
Aquest taller suposa un primer punt de partida de treball i col·laboració entre 4D Health i la SEEGG, que tenen previst desplegar conjuntament, durant l’any 2023, noves accions formatives arreu del país, destinades a professionals d’infermeria d’aquesta especialitat.