Notícies

El Consorci Sociosanitari igualadí treu els comptes de la UCI

31 gener 2014

El pagament del deute està encarrilat i el dèficit anual sota control després d’uns anys complicats.

La tresoreria del Consorci Sociosanitari d’Igualada respira més tranquil·la. Els directius de la institució compten que enguany hauran tancat l’any amb un balanç positiu en els comptes de gener a desembre. El romanent de tresoreria, però, encara serà negatiu, el que indica la dificultat per resoldre les obligacions. Acabarà l’any per sota del milió d’euros en aquest darrer capítol, un bona notícia si es té en compte que el 2011 era de 1.762.000 milions i el el 2012 va ser de 1.064.000 milions. El problema més gran continua sent el mateix dels darrers exercicis, el nivell de deute acumulat.

El consorci sociosanitari és el responsable de la gestió de la residència Pare Vilaseca (150 places), de quatre centres de dia per a gent gran (dos a Igualada, un a Calaf i un altre a Piera), d’un hospital de dia, de l’assistència domiciliària d’Igualada i del Consell Comarcal i de dues promocions de pisos per a gent gran, el Viure B1 i el Viure B2. Justament, aquest setantena de pisos construïts per destinar-los al lloguer de gent gran han estat la causa principal de les dificultats econòmiques per les que ha passat la institució.

Jordi Ferrer, gerent del consorci sociosanitari, veu en aquesta promoció bona part dels mals de l’economia del consorci, ja que es va assumir una obra pràcticament confiant tot el finançament en operacions de crèdit. A més a més, explica Ferrer, el 2012, quan la situació econòmica ja era de gran ofec, es va haver de recórrer novament al crèdit per poder moblar l’edifici i poder començar a ocupar-lo, que era l’única via per poder recuperar la inversió.

El gran volum de crèdit va provocar uns 14 milions d’euros d’endeutament, que la institució arrossega, i que “són un gran llast que hipoteca qualsevol creixement de futur en molts anys”. “Un Viu B3 no el podrem assumir fins que no haguem reduït substancialment el deute”, segons Ferrer. La voluntat, en aquests moments, és poder reconduir l’endeutament per arribar a uns nivells del 75% del pressupost anual. En els darrers anys, el valor d’endeutament havia arribat a ser de fins al 215%. Durant l’any 2013, Ferrer assegura que l’endeutament s’ha estabilitzat. La confirmació de les xifres arribarà el pròxim abril, quan es presenti el balanç definitiu de l’any, però Ferrer assegura que els comptes del dia a dia els fan tenir bons auguris.

L’error principal, segons Ferrer, va ser “haver finançat el projecte Viure B2 confiant-ho tot al préstec i sense una aportació de fons propi”. Ja admet que, possiblement, si no s’hagués fet l’operació així, en aquell moment, potser avui no hi hauria els pisos, però hagués calgut fer una part del projecte comptant amb fons propis. Tal com es fa afrontar, segons Ferrer, suposava massa risc.

En l’obra de Viure B2 no només hi va jugar en contra el fet de confiar excessivament en el crèdit: l’incompliment per part de la Generalitat i de l’Estat a l’hora de fer les seves aportacions compromeses a través de subvencions (1,6 milions de la Generalitat, i 1 milió l’estat) també hi va tenir molt a veure. Aquests ajuts no van arribar, i el consorci, que ja tenia el seu endeutament i que havia assumit 4 milions a crèdit (el pressupost de l’obra era de 7) va haver d’acudir a nous finançaments bancaris.

En plena crisi, amb els crèdit tancat o molt car, es va haver de refinançar el projecte amb crèdit alt. A final del 2013, però, va arribar una bona notícia: la Generalitat va fer efectiu el pagament dels seus ajuts, 1,6 milions. Ferrer confia que, tal com es va comprometre, el govern de l’estat faci la seva aportació abans d’acabar el primer semestre d’enguany.

Tot i això, per resoldre tensions de tresoreria, l’entitat rebrà un ajut de 390.000 euros de la Diputació de Barcelona, un acord que va quedar aprovat en el darrer ple de l’Ajuntament d’Igualada.

En el conjunt de totes les activitats dels grup, el Consorci Sociosanitari té beneficis en el compte d’explotació. I la millor notícia és que el projecte ViuB2 que tants maldecaps els ha portat pel que fa a la gestió té a hores d’ara una ocupació del 80%, el que ja dóna garanties d’èxit al projecte igualadí.

Font: http://www.regio7.cat/anoia-baix-llobregat/2014/01/29/consorci-sociosanitari-ciutat-digualada-treu/256392.html

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor