Notícies

Taller “Digues-li amb les mans” per persones amb malalties neurodegeneratives

12 desembre 2018

El proper 17 de desembre de 2018 conclou el taller per a usuaris i cuidadors “Digues-li amb les mans” que s’ha estat fent a l’Hospital de dia Sant Jordi des del passat 5 de novembre amb motiu del dia internacional del cuidador. Ha estat impulsat per l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia (AFADA), Essència Alquímica i el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i ha obtingut una valoració excel·lent per part de totes les persones que hi han participat.

Sovint, amb el pas del temps i el progrés de les malalties neurodegeneratives, el llenguatge es deteriora i les persones afectades i les seves famílies tenen més dificultats per connectar i entendre’s. En aquest moment ressorgeixen altres canals de comunicació que mai han desaparegut però que van quedar relegats a un rol secundari en la comunicació. Les emocions i les sensacions que el nostre cos percep seran de gran importància en aquesta etapa a l’hora de connectar-nos amb les persones que estimem i la resta del nostre entorn.

Amb aquest objectiu es va crear aquest taller basat en el contacte a través de les mans per fomentar una comunicació pell a pell entre la persona afectada per la malaltia i, d’entrada, la persona que assumeix el rol de cuidador principal o algun familiar referent. El taller crea un espai acollidor, i es treballa amb olis essencials que desperten els sentits i s’aprenen punts clau que per ajudar a relaxar-nos mentre ens comuniquem.

L’activitat té com a objectius explorar canals de comunicació més sensitius: tàctils, visuals, olfactius, auditius. Aprendre a aplicar estratègies sensitives senzilles i conèixer punts clau universals per facilitar un estat de serenitat i atenció en nosaltres i els familiars. Conèixer les preferències i els límits del nostre familiar: quins punts, zones i estratègies l’ajuden més a sentir-se connectat i en calma, quins ritmes i temps l’ajuden i quins no…Identificar punts clau en altres parts del cos de fàcil accés i millorar l’elasticitat dels teixits i facilitar el treball dels òrgans interns.

La voluntat és repetir el taller durant el primer trimestre del 2019 a la seu de l’AFADA, al Centre Cívic Montserrat, per a poder arribar a tothom que ho desitgi. Les persones interessades poden enviar un correu a afada@afada.cat o bé trucar al 938068188.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor