Notícies

La setena Alzheimer Race assoleix 1200 participants

26 setembre 2022

El matí d’ahir, diumenge 25 de setembre, va tenir lloc a Igualada la setena edició de la Alzheimer Race, cursa i caminada solidària que va comptar amb una xifra rècord de 1206 persones inscrites i altres que també s’hi van sumar com acompanyants, així com un centenar de voluntaris que van ajudar en l’organització. Enguany l’Alzheimer Race va recuperar el format habitual presencial de cursa i caminada, després del format modificat que es va dur a terme l’any 2021 en que els participants van caminar o córrer allà on van voler i van comptabilitzar les passes fetes amb un rellotge proporcionat per l’organització, i després de l’any 2020 en que no es va poder fer la cursa degut al COVID. Es tracta d’una cursa i caminada que recull fons per a l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia (AFADA), organitzada amb l’Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i l’Ajuntament d’Igualada.

A partir de les 8 del matí es va procedir a l’entrega de samarretes i dorsals. A les 9 va començar un escalfament coreografiat a càrrec de Gimnàstica Hipopressiva Fanny i a les 9:30 es va fer la sortida dels corredors, i just després, la dels caminants.

El recorregut, amb sortida i arribada a la plaça de la Masuca, va tenir dues modificacions respecte el de les primeres edicions. Per una banda, després de passar pel passeig Verdaguer, l’avinguda Gaudí, i un primer tram de la Ronda del Rec, les persones participants van pujar pel carrer de la Creueta, per tal de dirigir-se cap a la plaça de la Creu, on van passar per davant de l’edifici de Cal Maco, que aquest cap de setmana celebrava la seva inauguració com a nou alberg de peregrins i oficina comarcal de turisme. Per altra banda, després de baixar pel carrer de Sant Faust, aquest any no es va completar el recorregut tradicional per la llera del riu Anoia degut a les obres que actualment s’estan fent per connectar Igualada amb la Ronda Sud, i després de passar pel carrer Sant Antoni de Baix es va pujar pel carrer Santa Joaquima Vedruna fins a l’arribada, amb un recorregut total de 4,7 km. La cursa va coincidir amb FirAnoia i les persones participants van passar per la fira d’artesania i multisectorial que hi havia al passeig Verdaguer.

A les 10:30 a la plaça de la Masuca va tenir lloc una actuació del grup de música Disco54, banda tribut a la música disco. Finalment de 11:30 a 12:00 es va fer l’entrega de premis als millors classificats i el tradicional sorteig dels premis principals. L’alcalde, Marc Castells, que va participar a la caminada i que després va anar a presidir els actes de la Fira, va delegar l’entrega de premis en Carme Riera, Primera Tinent d’Alcalde, i en Carlota Carner, Tercera Tinent d’Alcalde, que van acompanyar a Núria Solà, Presidenta d’Honor d’AFADA i Jordi Ferrer, Gerent del CSSI, i a Ismael Miquel, presentador de l’acte.

Es va fer un reconeixement a les 3 persones més grans inscrites, Ernest Compte, Conxita Pujadó i Rosa Vidal, i als tres nadons mes joves inscrits, Leo Torrecillas, Teo Ribera i Nora Varea.

Posteriorment es van donar els premis als primers classificats de cada categoria. En categoria de 12 a 18 anys els tres primers van ser Kilian Busquets, Martí Castellano i Jan Mendez. En categoria de 19 a 29 anys, femenina, van ser Natalia Vernengo, Jessica Juan i Silvia Pujol. En categoria de 19 a 29 anys, masculina, van ser Toni Fernández, Aitor Fernández i Àlex Pont. En categoria de 30 a 50 anys, femenina, van ser Anna Noguera, Francina González i Tere Quintero. En categoria de 30 a 50 anys, masculina, van ser Victor Montaner, José Flores i Albert Alegre, que també van ser els tres guanyadors absoluts de la cursa. En categoria de més de 50 anys, femenina, van ser Assumpta Castelltort, Sonia Perez i Montserrat Sala. Finalment, en categoria de més de 50 anys, masculina, van ser Angel Marin, Luis Perea i Jesús Cerezo.

Per acabar, es va sortejar una tablet, un vol en globus, un telèfon mòbil i un ordinador portàtil. A més, tots els participants van disposar d’avituallaments i d’una bossa amb productes. També van poder adquirir el llibre La Cuina dels Records, amb 50 receptes d’avis i àvies, i que està disponible als centres del CSSI.

Aquesta setena edició de la cursa ha comptat amb el suport d’entitats i empreses col·laboradores que han realitzat aportacions econòmiques o donacions, com 1915 original, A grams, Afisiona, Agencia Mirasol Catalana, Ajuntament d’Igualada, Ajuntament de Capellades, Autoaccessoris Albert, Arrels de Vida, Bar Dimar, Bon Preu Esclat, Bric Servei, Brillo, BUFF, Ca la Nati, Cafès Lavazza, Cafès Novell, Cafeteria Andorra, Cal Maco, Camins de Vent, Cansaladeria Esquius, Cansaladeria Maria Asunción, Càtering Ca la Nuri, Cellers Figueres, Centre Innovació Anoia, Chupa Chups, Cinema Ateneu, Clínica Dental Capitán Igualada, Comitè del CSSI, Duran Carnisseria, El Pintapedrer, El Vapor Outlet, Essència Alquímica, Esports Garcia, Excavacions, Grues i Formigons Vilanova, S.L, Farmàcia Cristina Casas, Farmàcia d’Òdena, Farmàcia Escoles, Farmàcia Massana, Farmàcia Pagès Montserrat, Ferreteria la Tossa, Forn de pa Sant Magí, Fruiteria Carme i Lluis, Fruits Secs Anna, Global Salut, Granges Marimon, Igualavins, Joan Segura Soler, La Casa de les Aromes, La Llibreria del Passeig, La Polleria de Merche i Eli, Les Confeccions, Les Fornitures, Loteria de Vilanova, Mar i Terra Mel i Torrons Alemany, Més Motor Anoia, MIPS, Montferri Hermanos, Naturterapies, Noroc Consulting, Ocisport, Òptica Valls, Opticàlia, Pasta Fresca, Peixos Rosa, Pere Bosch roba laboral, Pizzeria La Rúcola, Pla Planxa + Pintura, Plantes Roset, Punto Blanco, Radio Sala, Rètols Planell, Roig Fotògraf’s, Rosa Llucià, Serveis Elèctrics, Servisimó, Sumex, Supermas, Taxis Igualada, Tecnical, Tecnocolor, Therana, Unigràfic, Veter Center, Vincles, i Xaloc.
En l’organització també hi ha col·laborat Creu Roja Anoia amb la cessió d’una ambulància i personal voluntari, Cardiosos, i el fotògraf Josep Balcells.

Totes les persones que hi han participat i col·laborat ho han fet possible. Comptem amb ells i elles per la propera edició!

21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer
L’activitat forma part de la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra cada any, el 21 de setembre, i que a Igualada compta amb activitats organitzades per l’Hospital de Dia Sant Jordi del CSSI i l’AFADA, que reuneixen esforços per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta malaltia.

L’AFADA (www.afada.cat) és una associació sense ànim de lucre creada a l’any 2016 amb la finalitat de donar suport, assessorar i informar a les persones diagnosticades amb Alzheimer i altres demències i/o als seus familiars. És successora de la delegació Anoia de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) que va néixer l’any 2000 recollint la necessitats dels familiars de malalts d’Alzheimer, en aquells moments amb manca de recursos socials i informació relacionada amb la pròpia malaltia. La desconeixença d’aquesta es feia palesa en les famílies i calia un paraigua que donés cobertura no només a les necessitats de les persones malaltes sinó també a les persones cuidadores i famílies.

L’Hospital de Dia Sant Jordi va obrir les portes el desembre de 2005. Dóna servei assistencial a persones amb deteriorament i trastorns cognitius i demències com l’Alzheimer, i a les seves famílies. Ofereix atenció mèdica, psicològica i social que ajuda a recuperar i millorar l’autonomia de les persones ateses i permet fer un seguiment individualitzat i una avaluació periòdica de cada pacient. És un centre gestionat pel CSSI en un edifici de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

Podeu veure fotografies de l’Alzheimer Race 2022 en aquest àlbum de Flickr.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor