Notícies

Més d’un miler de caminants de la cinquena Alzheimer Race omplen l’anella fluvial

23 setembre 2019

El matí d’ahir, diumenge 22 de setembre, va tenir lloc a Igualada la cinquena edició de la Alzheimer Race, caminada solidària que va comptar amb mil persones inscrites i d’altres que també hi van participar tot i que les inscripcions estaven tancades des de feia cinc dies. Hi van col·laborar una vuitantena de voluntaris que van ajudar en l’organització. Enguany L’Alzheimer Race va tenir format de caminada, compartint cap de setmana amb l’Igualada Urban Running Night Show (IURNS), cursa que es va dur a terme el dissabte i que va tenir un component solidari a favor de la lluita contra l’Alzheimer.

A partir de les 10 del matí de diumenge el passeig Verdaguer i l’anella fluvial es van omplir amb samarretes de color gris de les persones que van participar en aquesta caminada que recull fons per a l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia (AFADA), organitzada amb l’Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i l’Ajuntament d’Igualada.

El recorregut va ser idèntic al de les tres primeres edicions, amb sortida i arribada a la plaça de la Masuca, passant pel passeig Verdaguer, l’avinguda Gaudí, i la llera del riu Anoia fins al carrer Joaquima Vedruna, amb un recorregut de 4,5 km. La quarta edició va ser l’única que va sortir de l’Escorxador, degut a les obres que el 2018 hi havia a la plaça de la Masuca.

A partir de les 8:30 del matí es va procedir a l’entrega de samarretes, paravents i dorsals. A les 9:30 va començar un escalfament coreografiat a càrrec de Fanny Cabré Sala, del CAI Popular, i a les 10 es va fer la sortida de la caminada. A les 11:00 començà el concert de La Sèptima Trastada, grup de rumba fusió que va iniciar la seva carrera musical l’any 2015 a Igualada i que el 2016 va publicar el seu primer disc ‘Potaje’.

A les 12 es va fer l’entrega d’obsequis i el sorteig dels premis principals, a càrrec de l’alcalde, Marc Castells, la primera tinent d’alcalde, Carme Riera, el regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació, Fermí Capdevila, la presidenta de l’AFADA, Núria Solà, i el Gerent del CSSI, Jordi Ferrer. El presentador de l’acte va ser l’Ismael Miquel. Es va fer un reconeixement a les persones més grans inscrites, el Sr Joan Fillat i les Sres Encarna Martínez i Conxita Pujadó, i al més petit, en Marc Toda, nascut el 7 de juliol de 2019. Posteriorment es va sortejar una bicicleta de muntanya, una televisió de 43 polzades, un telèfon mòbil i un vol en globus. A més, prop de 100 persones van rebre altres obsequis, i tots els participants van disposar d’avituallaments i d’una bossa amb productes. També van poder adquirir el llibre La Cuina dels Records, amb 50 receptes d’avis i àvies i disponible als centres del CSSI. D’aquí dues setmanes el CSSI publicarà informació per tal que les persones que estaven inscrites a la cursa i vulguin adquirir un paravent, ho puguin fer.

Aquesta cinquena edició de la cursa ha comptat amb el suport d’entitats i empreses col·laboradores que han realitzat aportacions econòmiques o donacions, com Fruiteria Carme i Fruiteria Lluís, Supermas, Tecnical, Agencia Mirasol Catalana Occident, Animan’s, Aquasos, Buff, Caldo Aneto, Camins de Vent, Chupa Chups, Farmàcia Cristina Casas, Iguana Comunicacions, Torrons i Mel Alemany, MirallesTres, Punto Blanco, Radio Sala, Tecnocolor, Theerana, Tuga, Opticalia, A Grams Igualada, Ajuntament d’Òdena, Autoaccessoris Albert, Azabache, Mythic Coffee, Centre d’Innovació Anoia, Condis, Cuinox, El Corc , Essència Alquímica, Espai Salut, Esports Garcia Garcia, Farmàcia Massana, Farmàcia Mora Font, Federòptics, Global Salut, Hineutra, l’Art de la Llum, Més Motor Anoia, Munich, Noroc Consulting, Odenauto, Pere Bosch Roba Laboral, Taxi Ricard Tomàs, Roig Fotograf’s, Sumex, Unigràfic, Veter Centre, Vincles, 1915 Original, Autoelectricitat Fermí Valls, Bar Dimar, Bolets Susigris, Bric Servei, Cansaladeria Esquius, Cansaladeria Maria Asumpció, Catering Ca la Nuri, Cellers Figueres, Comitè d’empresa del CSSI, De Bona Pasta, Carnisseria Duran, Ferreteria la Tossa, Flors Roset, Forn Nou Sant Magí, Fruits Secs Anna, Gimnàs de Cal Font, Ous Marimon, Herbolari del Mercat, La Cassoleta de Montbui, la Montserratina, Polleria de la Merche i l’Eli, Les Confeccions, Marmeles, Nyam Nyam, Pànem, Peixos Rosa, Pintures Torrecillas, Pinturex, Planxisteria Pla, Rètols Planell, Roset Fruits Secs, Stikets, Sushi Català Olga Rovira, Toni Ortiz Peixaters, Tot Bacallà i Xaloc.

En l’organització també hi ha col·laborat Creu Roja Anoia amb la cessió d’una ambulància i personal voluntari, Aquasos, Anima’ns i el fotògraf Josep Balcells.

Tots els participants ho han fet possible. Comptem amb ells per la propera edició!

21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer
L’activitat forma part de la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra cada any, el 21 de setembre, i que a Igualada compta amb activitats organitzades per l’Hospital de Dia Sant Jordi del CSSI i l’AFADA, que reuneixen esforços per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta malaltia. També realitzen activitats el CSA, l’ICS, la Fundació Sant Josep, l’Agència de Salut Pública i l’Ajuntament d’Igualada, tots ells membres del grup GIA que impulsa els dies mundials.

L’AFADA (www.afada.cat) és una associació sense ànim de lucre creada a l’any 2016 amb la finalitat de donar suport, assessorar i informar a les persones diagnosticades amb Alzheimer i altres demències i/o als seus familiars. És successora de la delegació Anoia de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) que va néixer l’any 2000 recollint la necessitats dels familiars de malalts d’Alzheimer, en aquells moments amb manca de recursos socials i informació relacionada amb la pròpia malaltia. La desconeixença d’aquesta es feia palesa en les famílies i calia un paraigua que donés cobertura no només a les necessitats del malalts sinó també als cuidadors i famílies.

L’Hospital de Dia Sant Jordi va obrir les portes el desembre de 2005. Dóna servei assistencial a persones amb deteriorament i trastorns cognitius i demències com l’Alzheimer, i a les seves famílies. Ofereix atenció mèdica, psicològica i social que ajuda a recuperar i millorar l’autonomia de les persones ateses i permet fer un seguiment individualitzat i una avaluació periòdica de cada pacient. És un centre gestionat pel CSSI en un edifici de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor