Notícies

El Centre de Dia Montserrat, l’Hospital de Dia Sant Jordi i la Residència Pare Vilaseca obtenen l’acreditació Amed de cuina mediterrània

3 desembre 2016

2016_12_02-acreditacio-amedL’Agència de Salut Pública de Catalunya, en el marc del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), dinamitza i destaca els programes Amed i “Aquí sí, fruita i salut”, com a iniciatives pioneres a l’Estat, amb l’objectiu de promoure la salut a través de la potenciació de l’alimentació mediterrània i el consum de fruita fresca entre la població facilitant les opcions saludables.

Recentment, el Centre de Dia Montserrat, l’Hospital de Dia Sant Jordi i la Residència Pare Vilaseca del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) han rebut l’acreditació Amed pel fet de promoure l’alimentació mediterrània en l’oferta alimentària. La cap del Servei de Salut Pública del Solsonès, Bages i Berguedà i de l’Anoia, Ester Ibáñez, ha lliurat els certificats Amed a M. Àngels Riba, Glòria Casadesús, Menchu Vélez i Núria Solà, responsables dels establiments. El procés d’adhesió al programa Amed s’ha pogut dur a terme gràcies a la tasca realitzada per Montse Ibáñez, dietista del CSSI, i l’Albert Sans, cap de cuina.

Els altres establiments de la comarca que disposen de l’acreditació Amed són El Cafè de l’Ateneu, La Cassoleta de Cal Font, Cuinats Torres, la Fundació sanitària Sant Josep, Hospital Comarcal de l’Anoia, d’Igualada, l’Atelier de Vilanova del Camí i el restaurant El Kubb de Sesoliveres.

Aquest projecte es suma al treball que el CSSI realitza des de fa molts anys en l’àmbit de l’alimentació. L’any 2011 el CSSI ja va ser pioner col•laborant amb la Fundació Alícia en dissenyar propostes gastronòmiques innovadores per a millorar l’oferta de triturats amb noves fórmules d’elaboració per a aquells usuaris de la Residència Pare Vilaseca que no poden menjar sòlids. Aquests triturats permeten als comensals redescobrir sabors que fa temps que no han pogut degustar amb els triturats convencionals i els recorden la seva alimentació habitual de tota la vida.

Per altra banda, conscient de la incidència de les intoleràncies alimentàries i de la necessitat de formar el seu equip de professionals, el CSSI ha participat recentment en un taller de cuina sense gluten dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació Alícia amb la col•laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya, on s’han facilitat eines i bones pràctiques per elaborar plats sense gluten amb garantia i seguretat.

L’acreditació Amed

L’objectiu de l’acreditació Amed, acreditació liderada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure la salut a través de la millora de l’oferta, la identificació i la visibilització d’establiments de restauració que donen valor a l’alimentació mediterrània, en especial els de menú diari, ja que gairebé un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments Amed. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir un seguit de requisits, que són principalment els següents:

• Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses o llegums.
• Oferir algun producte integral a la carta.
• Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
• Disposar de l’opció de baix contingut en greix, entre les postres làcties.
• Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
• Garantir un 50% de fruita fresca en l’oferta de les postres.

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el programa Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable. Amed identifica restaurants, menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més de bars i restaurants. Avui ja són 133 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed, dels 548 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a més de 83.500 comensals diaris.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor