Notícies

L’Ajuntament i el Consorci Sociosanitari d’Igualada convertiran La Ginesta en un centre de dia per a la tercera edat

26 juny 2014

El consistori cedirà l’ús de l’edifici al CSSI, que traslladarà l’activitat del centre de dia Arian a la nova ubicació i deixarà de pagar un lloguer.

la_ginestaL’Ajuntament d’Igualada i el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) han presentat aquest dimecres el projecte conjunt que ha d’acabar convertint l’actual llar d’infants de La Ginesta en un centre dia per a la tercera edat de cara a l’any 2015. La passada setmana, el consistori ja va avançar la seva intenció de traslladar l’activitat educativa d’aquest centre a l’edifici de L’Espígol, una decisió motivada per la progressiva caiguda de la demanda de places escolars entre 0 i 2 anys, per raons demogràfiques i econòmiques.

Segons ha detallat l’alcalde, Marc Castells, “amb aquest projecte conjunt no només mantindrem viu aquest edifici amb unes funcions socials, de servei i d’equipament públic per al barri, sinó que contribuirem alhora a la millora econòmica i de prestació de serveis del Consorci Sociosanitari i a la qualitat de vida de la nostra gent gran”.

Actualment, el CSSI gestiona dos centres de dia a la capital de l’Anoia: el CD Pare Vilaseca, en terrenys municipals adscrits al mateix ens, i l’Arian, en un edifici en règim de lloguer. El primer va tancar l’any 2013 amb un 94% d’ocupació mitjana i el segon amb un 71%. El lloguer del centre Arian suposa pel Consorci una despesa d’uns 25.000 euros anuals i la possibilitat de canviar d’edifici no només suposaria un estalvi econòmic considerable sinó que, segons el contracte d’arrendament signat l’any 2007, aquest any 2014 ja es pot abandonar l’espai sense cap tipus de penalització.

El centre Arian ofereix 49 places de centre de dia amb un contracte amb l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS). Jordi Ferrer, gerent del CSSI, ha explicat aquest dimecres que “ens plantegem traslladar el centre a La Ginesta mantenint el mateix personal i el nombre de places però, en cas que en el futur volguéssim ampliar la capacitat, el nou edifici ens permetria fer-ho”. El centre Arian disposa de 470 m2 útils i, en canvi, les instal·lacions del barri Montserrat ofereixen dos edificis que sumen 730 m2, un porxo cobert de 30 m2 i una àmplia zona enjardinada. El cost de l’adequació de l’equipament i la seva adaptació al nou ús serà assumit íntegrament pel Consorci, finançant-lo principalment amb recursos propis en una inversió que incrementarà el valor del patrimoni municipal.

Pel que fa a la cobertura del conjunt de la ciutat, el CSSI preveu seguir donant servei amb els seus centres de dia als districtes de Ponent i Pla de la Massa Sesoliveres des del Pare Vilaseca, i als districtes de Llevant i Centre des del futur centre del barri Montserrat. Per a facilitar la transició a la nova ubicació es contempla un servei de transport amb vehicle adaptat per als usuaris de l’Arian que ho desitgin. A nivell de comarca, el CSSI gestiona també els centres de dia Mar i Cel a Piera i Casa Joan Gimferrer a Calaf.

El responsable econòmic del Consorci ha explicat que “hem elaborat un estudi preliminar que contempla diferents escenaris de futur i que ens permet concloure que el trasllat serà positiu per a la institució tant a nivell econòmic com pel que fa als serveis prestats als usuaris”. La inversió que el CSSI hauria d’afrontar per adequar La Ginesta al seu nou ús s’amortitzarà tenint en compte, entre altres, l’estalvi anual en concepte de lloguer i l’augment dels ingressos que es preveu per la millora de les instal·lacions i l’envelliment progressiu de la població, dos fets que anticipen un augment de l’ocupació a mig termini.

Altres avantatges que suposaria el trasllat al futur centre del barri Monserrat són el fet que els edificis de La Ginesta són accessibles i d’una sola planta, la disponibilitat de jardins i espais a l’aire lliure al mateix recinte, la facilitat d’aparcament al barri per als visitants, l’opció de fer el nou edifici molt més eficient energèticament i més còmode i confortable per als seus usuaris i, finalment, la possibilitat d’ampliar les instal·lacions si la demanda ho requereix en el futur.

En base a l’informe econòmic preliminar i segons s’ha afirmat avui, el CSSI veu positiva aquesta operació i, per tant, ha sol·licitat a l’Ajuntament la concessió gratuïta de l’equipament per a prestar serveis d’atenció social, sanitària i sociosanitària. La voluntat és arrencar l’activitat en el futur centre l’any 2015.

Font: Ajuntament d’Igualada.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor