Notícies

Raquel Riba Rossy, artista convidada de l’Hospital de dia Sant Jordi

25 abril 2023

“Noies, quan us trobeu amb les amigues deixeu de pensar i parlar dels homes, i parleu dels diners i dels vostres projectes, de les vostres il·lusions”: consell de l’àvia de la Raquel, i que ella també donaria a totes les adolescents.

El passat divendres, 21 d’abril, l’Hospital de Dia Sant Jordi va rebre la visita de Raquel Riba Rossy, il·lustradora i artista feminista igualadina, creadora del personatge Lola Vendetta.

A les parets de l’hospital de dia durant el mes d’abril han estat exposades diferents il·lustracions seves, totes amb un missatge molt clar dels valors i idees de la Lola, i romandran exposades fins al 12 de maig.

En les setmanes prèvies a la visita de la Raquel, les persones usuàries de l’hospital de dia van estar treballant sobre la seva obra i els seus llibres, sobre els missatges, pensaments i valors que vol transmetre. Es van anar recollint diferents preguntes i dubtes que anaven sorgint referents al seu treball, el personatge, la seva vida personal i professional.  Hi va haver molt d’interès per part de tothom ja que la Lola Vendetta és un personatge amb les idees molt clares, molt reivindicativa, feminista i de no tolerància davant les injustícies socials.

Divendres la Raquel ens va explicar que prové d’una família d’artistes: la seva mare, tietes, germanes, etc. L’art sempre ha estat molt present a casa seva, i ens va dir que de petita la seva mare ja va folrar les parets de casa perquè ella pogués pintar i dibuixar per allà on volgués.

Dibuixar sempre ha estat la seva manera d’expressar-se, i tenia molt clar el seu futur i cap on volia encaminar-lo, estudiant Belles Arts i publicant llibres. Mica en mica va anar dibuixant les situacions que vivia i que no sabia com gestionar, per d’aquesta forma treure tot el que se li quedava a dins i així va ser com va anar naixent el personatge de la Lola Vendetta. Per tant, va fer del seu personatge la seva teràpia, no només per ella sinó també en reunions familiars ja que la Lola va donar peu a parlar de temes que d’altra manera mai s’haurien abordat.

La Raquel també és una incansable defensora dels drets de les persones i sobretot de les que estan en situació de vulnerabilitat, amb una mirada especial per a les persones amb diversitat funcional, de les quals els hi enveja el seu pragmatisme.

Ens va demostrar que no només sap dibuixar i ens va sorprendre amb unes cançons del seu àlbum. Ens va comentar que per ella la música és vida i que no sap entendre la vida sense ella. El seu pròxim gran repte seria poder fer un concert amb les seves pròpies cançons.

Moltes gràcies Raquel i Lola per venir a “La Convidada” de l’Hospital de dia Sant Jordi i compartir aquests moments i vivències. Per al mes de maig a La Convidada tindrem el Col·lectiu Eixarcolant.

Podeu veure fotos d’aquesta activitat en aquest àlbum de Flickr.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor