Notícies

Taller de reminiscència a l’Arian: “L’ahir i l’avui d’Igualada”

24 octubre 2013

El dijous 24 d’octubre de 2013 al Centre de Dia Arian es va dur a terme un taller de reminiscència i de memòria de diferents indrets significatius d’Igualada, donant un especial protagonisme a la història de la plaça dels Porcs, nom popular amb que és coneguda la plaça d’Espanya, i alhora lloc on està ubicat el centre de dia.

Fa més de seixanta anys –potser amb algun parèntesi– que la plaça dels Porcs es diu oficialment plaça d’Espanya. El nom de “plaça dels porcs” va sorgir quan durant molts anys, fins a mitjans del segle passat, en aquesta plaça cada dimecres es realitzava un mercat de bestiar. Sigui com sigui, el que és segur és que en totes aquestes etapes de la vida, la gent l’ha continuat anomenant «Plaça dels Porcs».

La xerrada va ser il•lustrada amb fotografies de diversos indrets del centre històric d’Igualada, com la Rambla, la plaça Castells, la plaça de la Creu, la plaça del Rei, l’Asil, l’antiga estació del tren amb l’arribada del primer tren a Igualada i com no, la nostra “plaça dels Porcs”, on vàrem poder observar l’evolució tant espectacular que han sofert tots aquest indrets, sent especialment significativa la transformació de la nostra plaça.

La gran majoria dels avis que han viscut sempre a Igualada van reconèixer i recordar els indrets. Els que no van viure aquella època van poder conèixer la ciutat de principis i mitjans del segle passat.

També es va fer una petita exposició i explicació de diverses eines antigues, com ara un picador de roba, una bàscula romana, un llum d’oli, unes tenalles, una planxa per ondular el cabell, una ferradura de ruc, uns tres peus, un almú, etc… despertant molts records i anècdotes dels nostres avis.

La xerrada es va fer amb la col•laboració dels familiars de la Crecencia Tenias, usuària del centre, la filla (Elena) i el gendre (Pere) que també van aportar tot el material de l’exposició.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor