Notícies

Teràpies amb gossos per a persones grans als centres del CSSI

4 juliol 2017

El passat divendres dia 30 de juny el Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) va iniciar un nou projecte de teràpies amb gossos per a persones grans a la Residència i centre de dia Pare Vilaseca, al Centre de Dia Montserrat, al Centre de dia Mar i Cel i a l’Hospital de Dia Sant Jordi. El projecte es realitza amb Dogs in Blue, una ONG encapçalada per Núria Alonso i Anna Valsells i dedicada a educar i ensinistrar gossos d’assistència, oficialment reconeguts per a donar servei i assistir a persones amb discapacitat física o cognitiva, o determinades malalties.

L’objectiu del projecte és millorar la salut i el benestar de les persones grans ateses al CSSI mitjançant la creació del vincle gos-persona, augmentant la qualitat de vida d’aquestes persones i millorant les seves capacitats amb interaccions que ajuden a tenir una vida més independent, més fàcil i més enriquidora. Gràcies a aquestes teràpies es pot millorar l’estat físic, emocional i mental dels usuaris, millorar la seva autoestima i la percepció d’ells mateixos, millorar la confiança i la seguretat, augmentar l’expressió dels sentiments i les relacions socials, crear una atmosfera plàcida i normalitzada cap als professionals del centre per poder treballar aspectes propis del seu tractament, fomentar un ambient favorable a l’aprenentatge, enfortir i mantenir les habilitats motrius, mantenir les habilitats intel•lectuals (atenció, memòria, funcions executives i càlcul), crear un entorn ric en estímuls que faciliti el raonament i l’activitat motora, i millorar les relacions interpersonals.

És àmpliament reconeguda la funció terapèutica que tenen els animals de companyia, i especialment els gossos, amb les persones d’edat avançada que viuen en residències o que tenen algun tipus de diversitat funcional o malaltia. En molts estudis s’ha vist l’impacte beneficiós que tenen els gossos en les persones grans a traves de teràpies o activitats assistides, allunyant els sentiments de soledat i depressió, millorant la comunicació, reduint la pressió arterial i afavorint un estat de relaxació. Cada cop hi ha més consciència social dels avantatges que pot aportar un gos a qualsevol persona amb o sense discapacitat i cada cop les empreses i institucions inverteixen més en projectes socials d’aquest tipus.

Dins de les Intervencions assistides amb animals (IAA) s’inclouen les Teràpies assistides amb animals (TAA), les Activitats assistides amb animals (AAA), l’Educació assistida amb animals (EAA) i el Suport animal (SA), entre d’altres. Segons el perfil dels usuaris a qui va dirigit, les teràpies es diferencien entre programes d’estimulació en que el gos i el seu guia interaccionen per a produir un estímul adequat i motivar l’usuari a treballar a nivells emocional, psicomotriu, cognitiu o comunicatiu, i els programes relacionals en que el gos actua com a intermediari i facilitador mentre el guia interacciona amb l’usuari i aquest amb els gossos per treballar l’àmbit emocional o de comportament, millorant el nivell relacional amb l’entorn i les habilitats socials.

Podeu veure fotos d’aquestes teràpies en aquest àlbum de Flickr.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor