Notícies

Una jornada intensa… al Centre de Dia Casa Joan Gimferrer

3 desembre 2012

Passen uns minuts de les nou del matí quan la furgoneta del transport aparca davant del Centre de Dia Casa Joan Gimferrer. Entre els passatgers, la Loreto, que va al centre des del passat mes d’agost. Només arribar i treure’s la jaqueta, les auxiliars acompanyen els diversos usuaris cap a la sala d’estar per començar tots junts la jornada. “Hola a tothom! Bon dia!” —saluda la Loreto, simpàtica, a tots els altres, com cada matí. Al Centre ja han anat arribant la resta de persones grans, així com les professionals que hi treballen —la coordinadora i educadora, tres auxiliars en geriatria, una psicòloga, una fisioterapeuta, una treballadora social i una infermera. Avui, com que és dilluns, la primera activitat que realitzaran serà el “Taller de notícies”. “Quin dia som, avui? On som?” —pregunta l’Alba, educadora i coordinadora del Centre, per ajudar-los a situar-se espacialment i temporalment. A la Loreto i a la resta de companys els agrada molt aquesta activitat: parlen del cap de setmana, del temps que fa, comenten notícies recents… És moment d’esplaiar-se i de parlar positivament d’un mateix o bé de l’entorn. Avui parlen de la mort de Miliki, i fins i tot acaben cantant plegats la coneguda cançó dels pallassos de la tele… Després de les notícies, és hora de moure una mica les cames. Els avis i àvies beuen aigua —en beuen diversos cops al llarg del dia, ja que la hidratació és bàsica— i, com que és hivern, caminen per dins del Centre, recorrent els passadissos i les diverses sales. A la primavera i a l’estiu el temps permet caminar pel jardí. La Loreto s’agafa de seguida del bracet de la Balbina —s’han conegut aquí, al Centre, i de seguida s’han fet grans amigues! Després de la tranquil•la passejada, totes dues es dirigeixen al “Taller de memòria”. A partir de jocs senzills, es treballa l’estimulació cognitiva per retardar al màxim els processos derivats de la vellesa. “El contrari de fosc?”, pregunta l’educadora. “Clar”, responen. De vegades, hi ha preguntes més complicades i la Loreto exclama: “Ui, aquesta és difícil!”. Però, en el fons, n’està contenta: sap que aquest taller és molt positiu i d’allò més necessari per conservar l’agilitat mental. Acabat el taller, s’asseuen a la galeria a prendre el sol i a conversar animadament.

Aviat es farà l’hora de dinar. Efectivament, la bona olor que arriba de sobte fins a la galeria fa endevinar que el dinar ja és a punt. Avui, a la cuina pròpia del Centre, s’ha preparat mongeta estofada i escalopa acompanyada amb tomàquet al forn. Per postres hi haurà una peça de fruita, i per a qui pugui i vulgui prendre’n, cafè. Després de repartir els medicaments corresponents, cadascú s’asseu al seu lloc i se serveix el dinar. Cal dir que el menjar s’adapta a les necessitats de cadascú —hi ha dietes baixes en sodi, en greixos…
Havent dinar, després de descansar una miqueta, toca la sessió de psicomotricitat. Els avis i àvies, amb l’ajuda de les auxiliars, pugen al pis de dalt per assistir a aquesta classe. Es tracta d’una hora de treball físic: primer, moviments més suaus; després, activitat més intensa; finalment, una mica de relaxació. Mentre estan fent el taller entra la coordinadora, a preguntar qui vol reservar hora per a la perruquera i per a la podòloga —es tracta de dos serveis més que ofereix el Centre, cada quinze dies.
La psicomotricitat desperta la gana… i és per això que, quan baixen, és l’hora de berenar. Avui, un iogurt. Encara que el berenar preferit dels avis i àvies és el dijous… Aquest dia, fan taller de cuina i preparen el berenar de la tarda. Quins pastissos! Quines macedònies! Quins brownies més bons que preparen!

El temps passa volant… Ja són les 5 de la tarda! La Loreto es posa la jaqueta i, del bracet de la Balbina, s’encaminen totes dues cap a la porta, on les espera de nou el servei de transport. Abans, però, la Loreto s’acomiada de l’Isidre; ell es queda fins les 7 de la tarda, hora en què tanca el Centre.
Un nou dia ben aprofitat, que la Loreto i els altres han gaudit com sempre. Han fet treballar la ment, han parlat de les seves coses, han fet una mica de gimnàstica… En definitiva, s’ho han passat bé! Demà el Centre de Dia oferirà una nova jornada plena d’estímuls i d’activitats, adaptades a ella, ja que un centre perit permet oferir un servei de qualitat i individualitzat.

Places subvencionades. El Centre de Dia, titularitat de l’Ajuntament, és una aposta d’aquest per a millorar la qualitat de vida de la gent gran i les persones amb dependència. Durant unes hores al dia participen d’activitats que potencien la seva autonomia personal i social i que els ajuden a poder continuar fent les tasques bàsiques del dia a dia, afavorint així la permanència en l’entorn familiar habitual.
La Loreto disposa d’una de les places concertades del centre, hi està de dilluns a divendres 8 hores diàries, des que obre a les 9 del matí fins a les 5 de la tarda. El Centre de Dia però, tanca a les 7 de la tarda, oferint així la possibilitat de fer-hi 4, 6, 8 o 10 hores al dia, en funció de les necessitats.
Com la Loreto, totes les persones i amb dependència de Calaf i comarca poden gaudir d’aquest servei, ja que s’ofereixen 30 places, 25 de les quals són concertades, és a dir, subvencionades, per la Generalitat a través d’un conveni amb d’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.

Llei de la Dependència. Aquestes places es reserven per a les persones que ja han elaborat el Programa Individual d’Atenció de la Llei de la Dependència (PIA). Els beneficiaris del PIA que vulguin ser usuaris del centre poden adreçar-se al Departament de Benestar Social de l’Ajuntament perquè els realitzin les modificacions corresponents —perquè l’ajut que rep de la Llei de la Dependència el pugui destinar a pagar parcialment o totalment una plaça concertada. L’import a pagar depèn de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i del seu grau de dependència.
Les persones grans dependents que no disposin de cap ajut de la Llei de la Dependència també poden adreçar-se al Departament de Benestar Social, on se’ls informarà dels requisits per optar a aquestes ajudes i els tràmits corresponents. Poden contactar amb la treballadora social, demanant cita prèvia al Ajuntament (telèfon 93 869 85 12) o bé al Centre, que també disposa de places privades (93 868 08 63).

Publicat a L’Altiplà de Calaf, butlletí d’informació municipal. Desembre de 2012.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor