Notícies

El Consorci Sociosanitari d’Igualada atén més de la meitat dels igualadins majors de 80 anys que necessiten algun tipus d’assistència

13 maig 2011

També dóna servei a 1 de cada 3 persones de la comarca de l’Anoia majors de 65 anys fràgils. Ho fa mitjançant una àmplia xarxa pública d’equipaments que va des dels pisos amb serveis per a les persones amb autonomia fins a les residències assistides per als més dependents.

A la ciutat d’Igualada el Consorci Sociosanitari ja presta assistència a més de la meitat, concretament el 55,7%, de tots els igualadins de 80 anys o més que són fràgils, és a dir, que requereixen algun tipus d’atenció sociosanitària. Una part important de la resta d’aquest col·lectiu és atès a casa per cuidadors no professionals o per algun membre de la família. A la capital de l’Anoia hi ha 2.294 persones de 80 anys o més, i es calcula que el 40% d’aquestes (917) necessiten atenció. El CSSI en va atendre durant l’any 2010 més de la meitat, exactament 511, en els seus diversos serveis assistencials.

L’àmplia xarxa de serveis sociosanitaris que ofereix el Consorci li permet arribar a un gran nombre de població i proporcionar a la gent gran i les persones amb dependència l’atenció més adequada a les seves necessitats específiques. De fet, la missió del CSSI és garantir el que es coneix com a ‘continuum assistencial’, és a dir, atendre les persones que es van fent grans i proporcionar-los l’atenció més adequada a cada etapa d’aquest procés, des del mínim grau de dependència fins al màxim. Amb aquest objectiu el CSSI ha teixit una àmplia xarxa pública d’equipaments, que inclou des de pisos amb serveis per a les persones amb major autonomia fins a residències assistides per a les persones amb major dependència, passant pel Servei d’Atenció Domiciliària, els Centres de Dia i un Hospital de Dia especialitzat en el tractament de persones amb deteriorament cognitiu.

El servei de residència és el més utilitzat pel igualadins majors de 80 anys. D’aquesta manera, de les 511 persones d’aquestes edats que atén el Consorci, el 31% són usuaris de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada, seguits dels usuaris del Servei d’Atenció Domiciliària (el 30,5%). Així mateix el 18,7% assisteix als centres de dia que hi ha a Igualada (el Pare Vilaseca i l’Arian),i el 6,2% són llogaters dels pisos amb serveis per a la gent gran Residencial Viu B. Properament el CSSI posarà en marxa uns altres 71 pisos amb serveis que permetrà atendre més persones encara. Finalment, el 13,3% dels igualadins majors de 80 anys atesos pel Consorci Sociosanitari d’Igualada reben assistència a l’Hospital de Dia Sant Jordi per a persones amb malalties neurodegeneratives.

Des que va iniciar la seva activitat fa més de sis anys, el Consorci Sociosanitari d’Igualada ha anat incrementant notablement la seva presència no només al conjunt de la comarca de l’Anoia sinó fins i tot també a d’altres territoris veïns. Actualment disposa de 2 residències (a Igualada i Santa Coloma de Queralt), 6 centres de dia (2 a Igualada i uns altres 4 a Calaf, Piera, Masquefa i Santa Coloma), 66 pisos amb serveis per a la gent gran, un Hospital de Dia i un Servei d’Atenció Domiciliària que actua a pràcticament tots els municipis de l’Anoia. Mitjançant aquesta xarxa d’equipaments el Consorci Sociosanitari d’Igualada presta assistència a més d’un miler de persones. A la comarca de l’Anoia en va atendre l’any passat un total de 1.059, la gran majoria majors de 65 anys. Es calcula que el 15% dels anoiencs de 65 anys o més són fràgils i necessiten rebre algun tipus d’atenció (un total de 2.297). Això vol dir que el CSSI ofereix actualment els seus serveis al 36% d’aquestes persones, o el que és el mateix, a 1 de cada 3 anoiencs majors de 65 anys fràgils. A les persones que atén el Consorci els ofereix un ampli programa de serveis, entre els quals destaquen: tractament i suport mèdic i assistencial personalitzat, treball social, fisioteràpia, suport psicològic, educació sociocultural, teràpia ocupacional i tallers i activitats d’estimulació cognitiva i de la psicomotricitat. El Consorci oferta avui fins a 195 places residencials, 164 places de centre de dia, 40 places a l’Hospital de Dia Sant Jordi, i 66 als pisos amb serveis Viu B, i té sobre la taula diversos projectes que ampliaran el nombre d’equipaments i els serveis

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor