El matí del passat dimecres dia 5 de novembre, el Museu de la Pell d’Igualada va acollir una iniciativa pionera, la primera Jornada Sociosanitària de l’Anoia, centrada en l’aspecte principal de “L’atenció al final de la vida des dels diferents àmbits d’actuació”.
Per primer cop, les entitats sanitàries i sociosanitàries de la comarca s’unien per organitzar conjuntament aquesta Jornada. Estaven representades el Consorci Sanitari de l’Anoia, el Consorci Sociosanitari d’Igualada, el Servei d’Atenció Primària, l’Institut Català de la Salut i la Fundació Sant Josep. La trobada, a la que hi van assistir més de cent cinquanta professionals de les diferents branques dels sectors sanitari i sociosanitari, va comptar amb la intervenció de nombrosos experts en les diverses disciplines que concorrien a la Jornada i també amb la presència d’importants autoritats polítiques i directius i gerents de l’àmbit sanitari.
Va obrir la Jornada Remei Juncadella, directora del Sector Sanitari de l’Anoia i responsable de planificació de la Regió Sanitària Catalunya Central, que va glossar les principals característiques dels equipaments i el personal sanitari anoienc afirmant que “l’Anoia té un territori on les instal·lacions s’adapten i s’adequen als objectius del Pla Director Sociosanitari” i que els professionals anoiencs en l’àmbit sociosanitari “saben que quan treballen, cuiden a la gent de casa”. Juncadella també va recordar “l’atenció sociosanitària haurà de ser cosa d’equips multidisciplinars”.
Al seu torn, l’alcalde d’Igualada Jordi Aymamí, que obria l’acte amb Juncadella va dir que “s’ha fet molta feina i ben feta, però ens queda tasca per fer. Hem d’estar satisfets, no cofois, dels equipaments que tenim per la gent gran”. Aymamí, va subratllar “la capacitat que hem tingut de coordinar-nos, des d’Igualada, amb el Servei Català de la Salut, els centres d’atenció primària i, per exemple, la Fundació Sant Josep”.
Un dels principals impulsors de la iniciativa, el doctor Ramon Sellarès, Director àmbit sociosanitari del CSA i del CSSI, va explicar que “en la nostra societat hi ha cada cop més gent gran. Hem pensat que tots els professionals, des de metges fins a treballadors socials, posem la nostra tasca en comú, cohesionar els diferents àmbits d’actuació per trobar pautes conjuntes. És la mateixa persona que està malalta, no pot anar cada professional a la seva”. El director, que gestiona residències com la del Pare Vilaseca, va afegir que “la gent gran hauria d’ésser atesa a ser possible al seu domicili o a la residència. A l’hospital millora de la seva dolència, però no es senten gens còmodes, és un impacte, no hi ha el mateix benestar”.
La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Núria Forn, directora del Servei d’Atenció Primària Anoia, i Lluís Pujol, gerent de la Fundació Sant Josep d’Igualada. La primera va agrair l’alta assistència a la Jornada i va mostrar la seva “grata sorpresa per l’aforament”; Pujol, per la seva banda, va resumir que “hem parlat de tot, i molt bé. La nostra tasca diària ha de ser donar vida a la fi de la vida”.
Font: L’Enllaç, 13 de novembre de 2008