Notícies

Joves de Piera recullen experiències vitals de les persones grans ateses al Centre de Dia Mar i Cel

21 juny 2018

El projecte “Compartint històries biogràfiques” ha nascut de la iniciativa d’un grup d’alumnes de les matèries de cultura i valors i religió de tercer d’ESO de l’Institut Salvador Claramunt de Piera. Els joves des d’un primer moment van demanar d’implicar-se en un projecte adreçat a persones d’edat avançada, per tal de promoure un aprenentatge intergeneracional. En el projecte hi han participat un total de 16 alumnes de l’Institut i 7 persones grans ateses al Centre de dia Mar i Cel de Piera, equipament gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI).

Durant un període de 7 setmanes els alumnes han anat dos cops per setmana al centre de dia. Les sessions s’han centrat en recollir experiències vitals de les persones grans i narracions autobiogràfiques, tot comparant situacions d’abans amb les d’ara. Alguns dels temes tractats han estat l’amor, l’educació, els oficis, etc.

L’aprenentatge s’ha focalitzat com un procés d’escolta des de la proximitat, d’intercanvi d’experiències, i d’arribar a conèixer-se mútuament, construint un vincle i superant tòpics i estereotips del col·lectiu de la tercera edat, que és molt heterogeni. Alhora, s’ha donat un paper actiu i protagonista als avis i àvies, els quals han aportat els seus testimonis i experiències reals, tot ajudant als joves a saber d’on venen per saber on van.  Tot aquest procés de setmanes de treball conclourà amb la creació d’un material per a la seva posterior publicació i difusió en format de revista on es detallaran els relats dels nostres grans.

El divendres 16 de juny va tenir lloc la presentació del projecte per part dels alumnes a l’escola, i el Centre de dia Mar i Cel, com entitat implicada, va ser convidada. Tres de les persones grans ateses al centre de dia, i participants en el projecte, van formar part del tribunal a l’Institut.

L’experiència ha estat molt enriquidora i productiva per ambdues parts, joves i grans, i ha creat amistats i vincles positius. Degut al seu èxit, el projecte tindrà continuïtat en el curs vinent, i s’obre la possibilitat de fer-lo també en altres centres gestionats pel CSSI i altres instituts.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor