Notícies

La quarta Alzheimer Race tindrà sortida i arribada a l’Escorxador el 23 de setembre

4 juliol 2018

Mantindrà el recorregut de 6,3 km per l’Anella Verda Fluvial pels corredors i caminants que es vulguin solidaritzar amb la causa.

El diumenge 23 de setembre de 2018 es celebrarà a Igualada la quarta edició de l’Alzheimer Race, la cursa i caminada solidària organitzada conjuntament per l’Hospital de Dia Sant Jordi del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia (AFADA) amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Igualada. Per a inscripcions i més informació ja es poden visitar les pàgines cssi.cat/alzheimerrace i facebook.com/alzheimerrace.

La quarta Alzheimer Race s’ha presentat aquest dimecres per la tarda, 4 de juliol, amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, la presidenta d’honor d’AFADA, Joana Varea, el Gerent del CSSI, Jordi Ferrer, i la responsable de l’Hospital de Dia Sant Jordi, Menchu Vélez, conjuntament amb altres membres de l’organització. La principal novetat d’aquest any serà la ubicació de la sortida i arribada que es farà a l’antic Escorxador d’Igualada, ja que l’emplaçament habitual de la sortida, la plaça de la Masuca, està actualment en obres de remodelació.

Els fons recaptats per les inscripcions i patrocinadors es destinaran a l’AFADA. L’altre objectiu de l’esdeveniment és sensibilitzar i informar la població pel que fa a aquesta malaltia degenerativa de les cèl•lules cerebrals, que a Catalunya afecta més de 112.000 persones. També es vol aprofitar l’Anella Verda Fluvial d’Igualada, l’espai verd habilitat per l’Ajuntament per a facilitar la pràctica esportiva i reforçar els hàbits saludables.

Durant l’acte també s’ha presentat el tancament econòmic de la tercera edició, que va tenir lloc el diumenge 17 de setembre de 2017 i que va obtenir un guany de 3.214’40€ que s’han destinat íntegrament a l’AFADA. Entre els objectius de l’AFADA hi ha orientar i assessorar als cuidadors i afectats, i sensibilitzar, donar a conèixer i fer visible la malaltia a la comunitat. Per fer-ho possible duen a terme xerrades, tallers, projectes educatius i activitats com l’Alzheimer Race. Les xerrades són obertes a tothom i es realitzen els últims dijous de cada mes a les 6 de la tarda al Casal Cívic Montserrat, al carrer Orquídies 7 d’Igualada, tractant temàtiques relacionades amb les demències amb l’objectiu d’assessorar i informar als cuidadors i poder oferir eines per aplicar al dia a dia. Entre els temes tractats hi ha el Deteriorament Cognitiu Lleu versus Alzheimer, la gestió dels trastorns de conducta, els recursos i prestacions socials, l’alimentació en la tercera edat, les transferències i mobilitat, símptomes i fases de l’Alzheimer i altres demències, cuidar el cuidador, etc. Aquestes xerrades també estan obertes a altres municipis de l’Anoia que ho sol•licitin.

Recorregut i inscripcions

La cursa i caminada de l’edició 2018 tindrà la sortida i arribada a l’antic Escorxador d’Igualada, al carrer Prat de la Riba, 45, i recorrerà els 6,3 quilòmetres de l’Anella Fluvial, un recorregut de dificultat baixa pensat per gaudir de l’entorn fent activitat a l’aire lliure de manera segura. Es passarà per l’Avinguda Gaudí i el Parc Fluvial del riu Anoia, fins arribar a l’estació d’autobusos, seguint pel Passeig Verdaguer fins a l’Estació Vella amb arribada a l’Escorxador. En el cas dels caminants, el recorregut és una mica més curt, d’uns 4,3 quilòmetres i poc més d’una hora a peu, ja que deixen el parc fluvial quan arribin a l’alçada del carrer Santa Joaquima de Vedruna.

La inscripció ja està oberta i es pot efectuar per Internet a través del web www.cssi.cat/alzheimerrace. També ho poden fer presencialment a l’Hospital de Dia Sant Jordi aquelles persones que no disposin de connexió a Internet. Té un preu base de 10 euros per persona per a tots els corredors i caminants, tot i que és gratuïta per als nens menors de 10 anys d’edat que participin a la caminada. Tots els inscrits rebran un lot d’obsequis i tots els majors de 10 anys rebran una samarreta tècnica Tuga amb el logo de la cursa.

El lliurament de dorsals es farà el matí del dia 23 a partir de les 8:30 a l’Escorxador. A les 9:15 hi haurà un escalfament coreografiat. La sortida serà a les 10:00 amb els corredors per davant dels caminants. Hi haurà servei de guarda-roba i es lliurarà avituallament a l’arribada. De 10:45 a 12:00 hi haurà una actuació musical. De 12:00 a 12:30 està previst fer l’entrega de premis als millors classificats, amb la presència de l’alcalde, Marc Castells. També es faran sortejos de regals i hi haurà activitats per als acompanyants i per als més menuts.

La cursa està oberta a la participació d’entitats i empreses col·laboradores que realitzin aportacions econòmiques i/o donacions materials, i que poden fer-ho trucant al 93 8068188.

21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer

L’activitat forma part de la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra cada any, el 21 de setembre, i que a Igualada compta amb activitats organitzades per l’Hospital de Dia Sant Jordi del CSSI i l’AFADA, que reuneixen esforços per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta malaltia. També realitzen activitats el CSA, l’ICS, la Fundació Sant Josep, l’Agència de Salut Pública i l’Ajuntament d’Igualada, tots ells membres del grup GIA que impulsa els dies mundials.

L’AFADA (www.afada.cat) és una associació sense ànim de lucre creada a l’any 2016 amb la finalitat de donar suport, assessorar i informar a les persones diagnosticades amb Alheimer i altres demències i/o als seus familiars. És successora de la delegació Anoia de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) que va néixer l’any 2000 recollint la necessitats dels familiars de malalts d’Alzheimer, en aquells moments amb manca de recursos socials i informació relacionada amb la pròpia malaltia. La desconeixença d’aquesta es feia palesa en les famílies i calia un paraigua que donés cobertura no només a les necessitats del malalts sinó també als cuidadors i famílies.

L’Hospital de Dia Sant Jordi va obrir les portes el desembre de 2005. Dóna servei assistencial a persones amb deteriorament i trastorns cognitius i demències com l’Alzheimer, i a les seves famílies. Ofereix atenció mèdica, psicològica i social que ajuda a recuperar i millorar l’autonomia de les persones ateses i permet fer un seguiment individualitzat i una avaluació periòdica de cada pacient. És un centre gestionat pel CSSI en un edifici de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor