Notícies

La Residència Pare Vilaseca licita les obres d’ampliació i reforma

20 febrer 2019


Es reformarà la planta lila i s’ampliarà la capacitat total del centre a 159 llits amb una inversió de 2,6 milions d’euros

Aquest dimecres, 20 de febrer, l’alcalde d’Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat les obres d’ampliació i reforma de la Residència Pare Vilaseca, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI). L’acte també ha comptat amb la presència de Maria Faus, Directora de Banca d’Institucions de CaixaBank, de Jordi Ferrer, Gerent del CSSI, i de Salvador Balcells, arquitecte que ha redactat el projecte i que dirigirà les obres.

El projecte consta de vàries fases. La primera fase, amb un pressupost de 500.000 euros, va consistir en la construcció de la Sala Teresa Mimó, una nova sala d’actes polivalent de 243 m2 que va entrar en funcionament el desembre de 2017 i que permet disposar de molt més espai que la sala d’actes anterior, de 100 m2, que era massa petita per acollir activitats com concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives.

La segona fase, amb un pressupost de 2,6 milions d’euros, consisteix en la reforma i ampliació de la planta lila de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria, la creació de 3 noves habitacions dobles a l’antiga sala d’actes i la creació d’una sala per familiars i d’una sala d’estimulació cognitiva a la planta verda. Les obres tenen un pressupost de 2.129.000 euros i es va iniciar la seva licitació el passat dia 13 de febrer. A l’import de l’obra cal sumar una inversió addicional de prop de 500.000€ en concepte d’equipament, mobiliari i honoraris dels tècnics que han redactat el projecte i dels que faran la direcció d’obra.

Per finançar el global de les dues fases s’ha comptat amb un ajut de 230.000€ de la Diputació de Barcelona i ajuts concedits per la Fundació Bancària ”la Caixa” que en els exercicis 2016, 2017 i 2018 han sumat 675.000€. Aquests ajuts s’han complementat amb préstecs a llarg termini de CaixaBank i de l’Institut Català de Finances signats recentment per import total de 2,2 milions d’euros.

Pel futur queda pendent una tercera fase, que és la creació d’un nou edifici d’oficines per acollir els serveis centrals de CSSI, projecte que ja ha estat redactat i que per ara no s’executarà, i la reforma de la planta groga de la residència.

Marc Castells ha afirmat que “els igualadins hem de sentir-nos molt satisfets de l’equipament assistencial que suposa la Residència Pare Vilaseca i que, amb la ampliació i reforma, podrà continuar duent a terme la seva missió de donar qualitat de vida a la nostra gent gran”. Ha destacat i agraït els ajuts aportats per la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària ”la Caixa”, que permeten finançar el projecte. També ha comentat que amb motiu d’aquesta inversió, el CSSI ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un augment de les actuals 93 places públiques de la residència, degut a la llarga llista d’espera existent.

Ampliació i reforma de les instal·lacions

L’obra que s’està licitant actualment té com a objectiu principal modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l’edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l’actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals, passant de 152 a 159.

Ja s’ha iniciat la licitació de les obres que es preveu completar el mes de maig. Les obres tenen una durada estimada de 15 mesos, i es duran a terme en el segon semestre de 2019 i durant el 2020. S’aniran fent per etapes en diferents punts del centre, minimitzant sempre l’afectació en els residents. L’obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en una part del jardí de pins adjacent a la planta lila, i amb la construcció de 3 noves habitacions dobles en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. També està previst millorar alguns espais de la planta groga, i crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Es crearà també una Sala d’Estimulació Multisensorial Snoezelen, que permetrà als residents la possibilitat de tenir experiències sensorials agradables en una atmosfera relaxada, a través de l’estimulació dels sentits: tacte, oïda, vista i olfacte. En la planta lila s’intervé en un espai de 770 m2, dels quals 337 m2 son reformats o enderrocats, i uns 433 m2 son d’ampliació cap al jardí posterior. En l’àmbit de l’antiga sala d’actes es reformen 121 m2 i en la planta verda i groga es fan actuacions en 145 m2 de diversos espais. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

Model d’Atenció Centrada en la Persona

El CSSI està en fase de transformació i millora del seu model assistencial cap a un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). Des de fa uns anys que s’està produint, en les societats avançades, un canvi en el que s’estableix com a “Bon envelliment”. El paradigma de l’envelliment actiu és el reflex d’aquesta sensibilitat a l’establir que les persones no sols necessiten tenir salut o seguretat per viure o per envellir dignament, sinó que també necessiten disposar d’oportunitats de participació i desenvolupament personal si es vol millorar la seva qualitat de vida. Qualitat de Vida, segons definició de l’OMS, és la percepció de la persona de la seva posició en la vida en el context de la cultura i sistema de valors en els que viu i en relació als seus objectius, expectatives, estàndards i preocupacions.

La Residència Pare Vilaseca, inaugurada el 1987 i gestionada pel CSSI, ofereix acolliment residencial permanent o temporal a persones grans vàlides o amb diferents nivells de dependència en cinc plantes o unitats de convivència diferenciades. Proporciona un servei integral i de màxima qualitat amb plans individualitzats d’atenció personal interdisciplinària per facilitar les activitats de la vida diària. També ofereix un servei de suport a les famílies i estades temporals de descans familiar. Disposa d’un total de 152 places de residència assistida, 93 públiques concertades amb la Generalitat de Catalunya i 59 privades, amb una ocupació propera al 100%. També compta amb un centre de dia amb 40 places.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor