Notícies

L’Obra Social “la Caixa” destina 4.000€ a noves eines de neuroestimulació a l’Hospital de Dia Sant Jordi

29 maig 2017

L’Obra Social “la Caixa” ha destinat aquest mes de maig un ajut de 4.000€ per adquirir 12 nous ordinadors amb pantalla tàctil que milloren els mètodes de neuroestimulació a les persones ateses a l’Hospital de Dia Sant Jordi, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI).

El passat divendres dia 26 de maig es van estrenar els nous ordinadors en un acte que comptà amb la presència de Jordi Gràcia, Director de l’Àrea de Negoci Anoia i Baix Llobregat Nord de CaixaBank, Jaume Palací, Director de l’Oficina 0001 de CaixaBank, Marc Castells, Alcalde d’Igualada i President del CSSI, Jordi Ferrer, Gerent del CSSI i Maria Àngels Riba, Directora Tècnica del CSSI.

Els 4 principals objectius del projecte són rehabilitar i/o compensar funcions cognitives, potenciar l’autonomia funcional i moral de la persona, facilitar i adaptar l’estimulació a les característiques dels nous usuaris, i l’estimulació de la memòria emocional a través de les TIC. Es practica l’estimulació mitjançant programes específics dos o tres cops per setmana per realitzar el pla dissenyat i controlat per la neuropsicòloga del centre, Marta Hermida, i amb la participació activa de l’usuari. Aquests tipus de programes estan dissenyats per realitzar aquesta modalitat d’estimulació i faciliten el contacte amb el terapeuta per resoldre dubtes i incidències. L’ús de les pantalles tàctils facilita molt la tasca dels usuaris que tenen dificultats utilitzant el ratolí.

L’Hospital de dia Sant Jordi d’Igualada és un recurs psicogeriàtric ambulatori de la xarxa sociosanitària del CatSalut. Atén persones amb perfils diversos, amb diferents tipus d’edat, tractament, etiologia del deteriorament i amb un substrat comú: usuaris amb un nivell baix-moderat de dependència. El centre atén a persones amb deteriorament cognitiu des de l’any 2005. Durant el 2016 es van atendre un total de 242 persones i les seves famílies. Les responsables del centre són la Nuria Solà i la Menchu Vélez.

En la recerca de la millora continua i amb l’objectiu d’atendre les necessitats bio-psico-socials dels usuaris i que són canviants al llarg del temps, des de l’Hospital de dia Sant Jordi s’ha fet una aposta per l’ús de noves eines que poden aportar millores en les formes tradicionals d’estimulació. Augmenta el ventall de recursos i eines a oferir a cada una de les persones per apropar-nos a la individualitat, buscant la centralitat i la preponderància que adquireix la persona, passant a ser un element actiu en la seva pròpia estimulació i enriquint el seu propi pla d’atenció, buscant que mantingui la major independència possible en les activitats de la vida diària, i la preservació i l’estímul de la seva autonomia per prendre les seves pròpies decisions i mantenir el control de la seva vida.

L’entrada de les TIC en el món sanitari ha permès que es canviïn els mètodes i materials de neuroestimulació fent necessari la utilització d’ordinadors per millorar i controlar les variables que intervenen en els processos cognitius. Els ordinadors disposen de programes interactius que permeten especificitat i individualitat en els tractaments amb un major control i seguiment dels resultats i rendiments en les tasques presentades.

Podeu veure imatges en aquest àlbum de Flickr.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor