Els dies 21, 22 i 23 de novembre els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Badia i Margarit, acompanyats per la banda de músics dels alumnes de 2n i 3r d’ESO, van anar a la Residència Pare Vilaseca, al Centre de dia Montserrat i a l’Hospital de dia Sant Jordi, centres gestionats pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), per fer els actes de cloenda de la campanya solidària “Un origami, un euro” impulsada per la Mútua General de Catalunya. Aquesta campanya consisteix en que per cada alumne que realitza un origami, la Mútua fa una donació d’un euro a la Marató de TV3.
Els nois i noies van cantar diverses cançons, van explicar contes i van tocar instruments com el violí, el teclat, la trompeta, la trompa i el violoncel. Entre d’altres, van cantar la cançó “Hallellujah” de Leonard Cohen, i van explicar la història de les grues de paper i el conte “Sempre t’estimaré” mentre que els músics van tocar cançons molt animades, com la Polca d’Ours. Tota aquesta feina la van preparar des de les assignatures de música, anglès, castellà i tutoria.
Al final de l’acte, els alumnes van regalar origamis, les grues de paper fetes per l’alumnat de l’institut dins de la campanya solidària i també es va fer entrega de reconeixements a les entitats participants. Aquest és el tercer any en que els alumnes del Badia Margarit visiten els centres del CSSI per entregar els origamis, i en tots els centres els joves i les persones grans van gaudir molt d’aquesta activitat. Al final de cada un dels tres actes, el CSSI va obsequiar els alumnes amb un merescut pica-pica.
Pels joves va ser una setmana diferent, molt enriquidora, plena d’emocions i d’anècdotes entranyables. La Mariona es va quedar bocabadada quan un avi li va preguntar si tocava el violoncel en clau de Sol o en clau de Fa, el besavi de la Clàudia plorava d’emoció quan la va veure actuar a la Residència Pare Vilaseca, l’Ainoa va poder donar un ram a la seva besàvia el dia del seu aniversari al centre de dia Montserrat acompanyada de tota la classe de 1r B, i els de 1r A van poder conèixer a l’àvia de la seva professora d’anglès.
Tot això no hauria estat possible sense el treball dels professors de l’Institut Badia Margarit i de l’Escola de Música d’Igualada, i l’impuls de la Mútua General de Catalunya i el Consorci Sociosanitari d’Igualada.
El significat dels origamis
El significat dels origamis prové d’una llegenda japonesa, segons la qual el teu desig es farà realitat si construeixes mil grues de paper. La consigna de crear aquests ocells de paper, que simbolitzen la lluita per la pau, es va iniciar amb una de les petites víctimes de la bomba atòmica d’Hiroshima cap al final de la Segona Guerra Mundial. La Sadako Sasaki tenia dos anys quan va caure la bomba a Hiroshima.
Deu anys mes tard, com a conseqüència de la irradiació, els metges li van diagnosticar leucèmia. Quan la petita Sadako s’estava tractant a l’hospital, la seva amiga Chizuko Hamamoto li va explicar la història de les 1.000 grues de paper. La historia consisteix en que si desitges alguna cosa amb molta força i construeixes 1.000 grues de paper, els Déus et concediran aquell desig que tan anheles. Es així com la Sadako va desitjar curar-se i per aconseguir-ho es va proposar construir ella mateixa 1.000 grues de paper. No ho va aconseguir doncs es va morir quan en portava 644. Els seus amics van continuar la missió i van completar les mil grues, amb l’esperança de que s’evitessin les guerres en el futur i s’aconseguís la pau mundial. Actualment en el Parc de la Pau d’Hiroshima hi ha una estàtua de la nena amb una grua a la mà.
Vegeu fotos dels tres actes d’entrega d’origamis en aquest àlbum de Flickr.