Notícies

Una representació colombiana visita Igualada per conèixer el model d’atenció a la gent gran

19 març 2008

Representants de la Asociación Nacional de Cajas de Compensación Familiar (ASOCAJAS) de Colòmbia van ser dimarts de la setmana passada a Igualada per conèixer de primera mà el model assistencial del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), el qual presta atenció social i sanitària a la gent gran i a les persones amb dependència. El CSSI és un ens públic integrat per l’Ajuntament d’Igualada i el Consorci Hospitalari de Catalunya.

ASOCAJAS reuneix entitats privades sense ànim de lucre que redistribueixen les aportacions dels empresaris colombians entre les famílies dels treballadors amb menys ingressos. Amb aquestes aportacions presten serveis de salut, educació, habitatge i atenció a la infància, entre d’altres, a les famílies amb menys recursos per millorar la seva qualitat de vida.

En representació d’ASOCAJAS van ser a la capital de l’Anoia el President Executiu, l’advocat Álvaro José Cobo Soto, el metge cirurgià especialitzat en pediatria i en gerència en salut pública Miguel Antonio Uprimny Yepes, i l’odontòleg Jorge Enrique Gutiérrez Sampedro, qui acredita una àmplia experiència en el sector de la Seguretat Social colombiana. Els membres d’ASOCAJAS van visitar alguns dels equipaments sociosanitaris que gestiona el Consorci acompanyats de la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament d’Igualada, Pilar Salat, i del gerent i la directora tècnica del CSSI, Carles Gausachs i M. Àngels Riba.

La delegació colombiana va recórrer les instal·lacions de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada, on va rebre les explicacions dels directius i els professionals del Consorci i va poder comprovar com és el dia a dia en l’atenció a la gent gran. També va visitar el Centre de Dia Pare Vilaseca i el Servei d’Atenció Domiciliària. A més, els representants colombians van ser a l’Hospital de Dia Sant Jordi per a Malalts d’Alzheimer i altres demències, així com als pisos amb serveis per a gent gran Residencial Viu B, promoguts pel Consorci Sociosanitari d’Igualada a la capital de l’Anoia.

Amb aquesta visita, els representants d’ASOCAJAS van poder conèixer els diferents dispositius del CSSI que ofereixen atenció sanitària i social a la gent gran des del mínim nivell de dependència (l’atenció domiciliària) fins al màxim (la residència assistencial).

Asociación Nacional de Cajas de Compensación Familiar (ASOCAJAS)

Sota la tutela de la Superintendencia del Subsidio Familiar de Colòmbia, la Asociación Nacional de Cajas de Compensación Familiar compta en l’actualitat amb gairebé 280.000 empreses i més de 5.340.000 treballadors afiliats. Les aportacions dels empresaris les redistribueix entre les famílies amb menys recursos per mitjà de quotes monetàries, de subsidis en espècies o de l’execució de programes socials en àmbits com la salut, l’educació, l’habitatge, la capacitació laboral, l’atenció a la infància o el lleure, entre d’altres. Creada el 1954, ASOCAJAS disposa en l’actualitat de 50 entitats distribuïdes en gairebé 700 municipis de Colòmbia. Més de 19 milions de persones es beneficien de les prestacions i els programes socials de l’entitat. Entre d’altres equipaments, disposa de 376 centres de salut ocupacional i per a la gent gran, 224 centres sanitaris, 193 jardins infantils, escoles, instituts i universitats, i una xarxa de quasi mil biblioteques. Més de 600.000 infants colombians són atesos mitjançant els programes d’atenció integral a la infància d’ASOCAJAS.

Font: L’Enllaç, 19 de març de 2008

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor