Notícies

El Consorci Sociosanitari d’Igualada ja supera el miler de persones ateses, amb 1.085 usuaris en el que portem d’any

22 desembre 2010

Els centres de dia i el SAD han estat els serveis del CSSI que més han crescut durant el 2010. La resta d’equipaments han mantingut la plena ocupació. L’augment de l’activitat s’ha traduït també en la creació de nous llocs de treball i el Consorci té avui una plantilla equivalent a 146 persones a jornada completa

El Consorci Sociosanitari d’Igualada ha continuat aquest any 2010 la dinàmica de creixement que ha mantingut des que va iniciar l’activitat ara fa cinc anys i que l’ha convertit en el referent en l’atenció a la gent gran i les persones amb dependència no només a Igualada i l’Anoia sinó també en els territoris veïns.

Aquest 2010 el CSSI ha superat ja la barrera del miler de persones ateses. Concretament n’ha atès fins a 1.085, 164 més que l’any 2009. Aquesta xifra representa un creixement del 18%. Un dels serveis del Consorci Sociosanitari d’Igualada que ha experimentat un major augment d’usuaris i usuàries són els centres de dia, equipaments que ofereixen, durant el dia, suport a les persones amb dependència per ajudar-les a recuperar i millorar l’autonomia personal i, d’aquesta manera, afavorir que puguin continuar vivint a casa, en l’entorn familiar habitual. El CSSI gestiona en l’actualitat quatre centres de dia (el Pare Vilaseca i l’Arian, a Igualada, el Nostra Senyora del Carme, a Santa Coloma de Queralt, i la Casa Joan Gimferrer, a Calaf). Aquest 2010 els centres de dia del CSSI han prestat assistència a 193 usuaris, 35 més que el 2009 (un 22% més). Aquesta xifra encara experimentarà un nou augment l’any 2011, ja que el Consorci passarà a gestionar 2 centres de dia més a la comarca, a Piera i a Masquefa, amb 25 i 15 places respectivament.

L’altre servei on aquest any 2010 s’ha produït el major increment d’usuaris i usuàries és el Servei d’Atenció Domiciliària, que ofereix també atenció sanitària i social al propi domicili a persones que volen continuar vivint a casa. En el que portem d’any el SAD ha atès ja 407 persones, 105 més (un 34,7% més). El nombre d’hores d’atenció anuals ha estat fins al moment de 46.660. El Consorci Sociosanitari d’Igualada ha ampliat aquest any el seu radi d’actuació i ofereix el Servei d’Atenció Domiciliària a tota la comarca de l’Anoia, després de guanyar el concurs convocat pel Consell Comarcal.

A més del Servei d’Atenció Domiciliària i els centres de dia, el Consorci Sociosanitari d’Igualada ha mantingut aquest 2010 la plena ocupació en els altres equipaments que gestiona. Es tracta de 2 residències (la Pare Vilaseca d’Igualada i la Nostra Senyora del Carme de Santa Coloma de Queralt), l’Hospital de Dia Sant Jordi per a persones amb malalties neurodegeneratives, i els 66 pisos amb serveis per a la gent gran Residencial Viu B. Mitjançant aquesta extensa xarxa pública d’equipaments sociosanitaris, que van des de pisos de lloguer amb serveis per a gent gran (per a persones amb un grau mínim de dependència) fins a residències (per a persones amb una dependència elevada), el Consorci garanteix el que es coneix com el ‘continuum assistencial’, és a dir, atendre les persones que es van fent grans i van perdent autonomia, oferint-los l’assistència més adequada en cada etapa d’aquest procés.

L’augment d’activitat que ha experimentat el CSSI durant aquest any 2010 s’ha traduït també en la creació de nous llocs de treball. La plantilla del Consorci està integrada en l’actualitat per l’equivalent a 146 persones a jornada completa, 7 més que el 2009 (un 5% més). Des dels seus inicis el CSSI ha esdevingut una important font d’ocupació i ha creat l’equivalent a 111 llocs de treball a jornada completa.

D’altra banda, aquest any 2010 el Consorci Sociosanitari d’Igualada també ha culminat la remodelació de l’edifici antic de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada, amb una inversió superior als 600.000 euros. La reforma, que ja s’ha posat en marxa, ha permès adaptar les instal•lacions a les noves normatives i, al mateix temps, guanyar 64 noves places per a residents assistits, és a dir, persones amb un alt grau de dependència i que requereixen una major atenció sociosanitària.

També ha entrat en funcionament l’ampliació, amb un nou edifici adjacent, de la Residència Nostra Senyora del Carme de Santa Coloma de Queralt, amb la qual s’han guanyat 13 noves places i s’ha arribat a les 58. A més, s’ha començat la remodelació de l’edifici antic d’aquesta residència, que s’acabarà el 2011 i permetrà guanyar unes altres 12 places. En total la residència de Santa Coloma arribarà a les 70 places.

Igualment s’han iniciat altres projectes que seran una realitat ben aviat. És el cas, per exemple, del complex residencial Viu B 2, amb uns altres 71 habitatges amb serveis per a la gent gran. Aquesta actuació és fruit d’una inversió de 6,7 milions d’euros.

El CSSI encara el 2011 amb l’objectiu de continuar creixent i oferint cada vegada més i millors serveis a la gent gran i les persones amb dependència. En aquest sentit, treballa per ampliar la cartera de serveis a domicili per a la gent gran i les persones dependents que volen continuar vivint a casa amb la màxima autonomia possible. D’una banda, oferirà assessorament en solucions tècniques per al dia a dia de les persones en el seu propi domicili. Els professionals del Consorci assessoren els usuaris sobre diversos aparells i equipaments que faciliten la vida diària, com per exemple elevadors mecànics per salvar les escales o mobiliari adaptat.

D’altra banda, iniciarà un servei per a adaptar funcionalment el domicili i cobrir les necessitats de la vida diària, ja sigui de forma temporal o permanent. El CSSI s’encarrega de proposar les millors solucions per adaptar banys i cuines per a persones amb problemes de mobilitat, per adequar amb rampes els accessos a l’habitatge, o per ampliar les entrades i facilitar la mobilitat de persones que van en cadira de rodes, entre altres.

I, finalment, els professionals del Consorci oferiran també als usuaris i usuàries un servei per a tramitar les seves sol·licituds d’ajuts de la Llei de la Dependència. L’equip del CSSI s’encarregarà de tots els tràmits necessaris per a facilitar, així, la sol·licitud d’aquestes ajudes.

Però, a més d’aquests serveis a domicili, el CSSI treballa també en projectes per a construir nous equipaments sociosanitaris. Així, per exemple, col·labora amb l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola en un projecte per a construir un complex residencial que inclourà una llar residència assistida amb 60 llits, un centre de dia de 20 places, i 18 habitatges de lloguer amb serveis per a la gent gran. I també promou amb l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt una residència de 62 places i un centre de dia de 10.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor