Notícies

El Consorci Sociosanitari d’Igualada participa en un pioner projecte d’investigació per tractar via Internet els pacients amb deteriorament cognitiu i demència

15 octubre 2010

Hospital de Dia - Institut GuttmannL’Hospital de Dia Sant Jordi, gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada, participa en un pioner projecte d’investigació que comprova la utilitat i eficàcia d’un innovador tractament de telerehabilitació cognitiva per a persones grans que tenen deteriorament cognitiu i/o demència en fases inicials. Es tracta d’un innovador programa informàtic que funciona mitjançant Internet i que permet als terapeutes assignar tasques i tractaments personalitzats a cada pacient des d’un ordinador, sense necessitat de ser-hi present físicament.

El projecte PREVIRNEC és una iniciativa de l’Institut Guttmann i compta amb la col•laboració de l’Institut de l’Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest nou sistema de telerehabilitació cognitiva s’està implementant, en fase pilot, a l’Hospital de Dia Sant Jordi d’Igualada i d’altres centres hospitalaris de Catalunya. A l’Hospital de Dia Sant Jordi un grup d’usuaris utilitza ordinadors habilitats amb aquest pioner sistema per a connectar-se, mitjançant Internet, al servidor de l’Institut Guttmann, des d’on els terapeutes els assignen tasques concretes i de diferent dificultat d’acord amb l’evolució de cada pacient i els resultats que van obtenint cadascun d’ells. També els tractaments que se’ls assignen són individualitzats, segons la seva evolució. El sistema disposa d’una àmplia gamma de tasques i tractaments adaptats a cada problema específic (atenció, memòria), dissenyats per un equip d’investigadors multidisciplinar.

Els usuaris de l’Hospital de Dia Sant Jordi fan cinc sessions a la setmana, de tres quarts d’hora cadascuna, amb el sistema PREVIRNEC. Les sessions les duen a terme amb el suport de la neuropsicòloga del centre, Marta Hermida, que treballa coordinada amb el grup d’investigadors de l’Institut Guttmann. El projecte es planteja com un complement a l’atenció a les persones amb deteriorament cognitiu i/o demències en fase inicial. Amb aquestes aplicacions informàtiques es vol afavorir la rehabilitació de les funcions cognitives afectades, reproduint situacions quotidianes de la vida real en el món virtual. El nou sistema PREVIRNEC ja s’ha provat amb èxit en pacients de l’Institut Guttmann i ara es comença a implementar en diversos centres hospitalaris. El projecte preveu que en el futur els pacients puguin connectar-se des de casa o mitjançant dispositiu mòbils.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor