Notícies

El CSSI amplia les teràpies amb gossos amb Avancem Junts

22 novembre 2017

El Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ha decidit ampliar la seva oferta terapèutica incorporant noves intervencions assistides amb animals (IAA) mitjançant un acord amb l’entitat Avancem Junts. Aquestes intervencions utilitzen com a eina els gossos i d’altres animals ensinistrats específicament per assolir objectius de millora i/o manteniment de l’estat físic, social, emocional, educatiu i cognitiu de les persones, a través del vincle persona-animal com a part integral i activa del procés.

Moltes de les persones ateses als centres del CSSI han tingut al llarg de la seva vida un important vincle amb animals i s’ha demostrat que el contacte amb aquests aporta grans beneficis. Per això, el CSSI va iniciar el primer semestre de 2017 una selecció d’entitats especialitzades en la intervenció assistida amb animals. Aquesta selecció es realitzà amb una entrevista inicial i una sèrie de demostracions de quatre entitats als diferents centres del CSSI per tal de seleccionar la proposta que s’ajustava de forma més acurada a les necessitats del col•lectiu que s’atén. L’experiència ha estat molt satisfactòria, tant per les entitats com per les persones que han rebut la intervenció i pels professionals del CSSI.

Finalment l’entitat seleccionada ha estat Avancem Junts, fundada per Ingrid Fernandez, tècnica en Intervenció assistida amb animals (IAA). L’equip interdisciplinari d’Avancem Junts està format per una llicenciada en psicologia, un diplomat en fisioteràpia, una educadora social i tres tècniques en IAA, fet que permet l’enteniment de la malaltia des d’un punt més complet i que facilita el disseny dels programes, tenint en compte aspectes psicològics, educatius, fisiològics i biomèdics. El projecte compta amb un equip caní format per tres gossos ensinistrats específicament per aquesta tasca: Trasto, pastor australià de tres anys, Pelut, peluix d’un any, i Nala, una labrador retriever de quatre anys.

La intervenció d’Avancem Junts serà inclosa en el programa d’activitats permanents que es realitzarà l’any 2018 amb una freqüència de sessió setmanal en cada un dels centres del CSSI, la Residència i Centre de dia Pare Vilaseca, l’Hospital de Dia Sant Jordi, el Centre de Dia Montserrat, i el Centre de Dia Mar i Cel. D’aquesta manera s’ampliarà l’abordatge integral en persones que tenen una afectació en l’àrea social, emocional, física o cognitiva, consensuant els objectius individuals entre el tècnic d’Avancem i els professionals del CSSI que coneixen i tracten diàriament a la persona receptora. Es personalitza la intervenció depenent de les característiques, capacitats i necessitats de les persones ateses. Les IAA en centres residencials es basen en un programa d’activitats on els gossos, com a element motivant, generen un vincle que facilita l’assoliment dels objectius definits conjuntament amb els professionals del centre.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor