Notícies

El CSSI va presentar el llibre de “La Cuina dels Records”

25 setembre 2019

La tarda del divendres dia 20 va tenir lloc la presentació del llibre de La Cuina dels Records, amb la sala d’actes de la Biblioteca Central d’Igualada plena de gom a gom. El llibre recull 50 receptes que han aportat avis i àvies dels centres del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), conjuntament amb la reminiscència dels records associats a cada plat.

Va obrir l’acte l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que va destacar el valor de la cuina tradicional i la tasca duta a terme pel CSSI recollint receptes i records que perduraran en el temps gràcies a aquest llibre. A continuació el Gerent del CSSI, Jordi Ferrer, va presentar els ponents i va agrair la col·laboració de les persones que han participat en el projecte i de les empreses i entitats que han fet aportacions, Grup Carles, Masgrau Alimentació, Proquibsa, Petromiralles, Pedial, Carme Miranda, Campofrío, Farmàcia Singla, Quimicel i AFADA.

Després va arribar el torn de les persones que han participat en l’elaboració del llibre. En primer lloc va parlar la Montse Ibañez, dietista del CSSI i coordinadora de la iniciativa, que va explicar que ha estat un projecte molt enriquidor per als tècnics i persones grans i familiars que han participat en els 50 tallers de cuina fets als centres del CSSI. Va destacar que el projecte posa en alça el valor de la gent gran, la preservació de la riquesa gastronòmica, cultural i tradicional, l’estimulació cognitiva i de la memòria mitjançant l’olfacte i el gust, i l’afavoriment de les relacions familiars i entre joves i grans.

A continuació va intervenir la Gini Antón, usuària de l’Hospital de dia Sant Jordi i persona que ha aportat una de les 50 receptes, el tombet mallorquí amb pollastre. La Gini va explicar els records que aquesta recepta li aportava, associats a les temporades en què ella residia a Mallorca.

L’Ester Comenge, professora de l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps, va explicar que més d’una vintena d’alumnes del centre van participar en el concurs d’idees per maquetar el llibre, i que ha estat una experiència molt valuosa per a tots ells, ja que els ha permès aprendre a preparar i maquetar un llibre que posteriorment ha estat editat.

A continuació va parlar l’Aaron Soriano, alumne de la Gaspar Camps que va guanyar el concurs d’idees i que durant l’estiu ha maquetat el llibre, i que va explicar el disseny de la coberta i de les pàgines interiors del volum.
Finalment, l’alcalde Marc Castells, va cloure l’acte llegint el pròleg del llibre que ha estat escrit pel cuiner David Andrés, xef del Restaurant Via Veneto i del restaurant Somiatruites. El pròleg, titulat “Porcions d’Amor Comestible”, destaca que en aquest llibre es troben receptes en què no cal cap tècnica inabastable, i que la cuina arrelada al nostre país i als nostres avantpassats sols demana amor, que és sinònim de dedicació i temps desinteressat, i en cap cas es pot considerar una pèrdua de temps.

En acabar l’acte els assistents van gaudir d’un pica pica en què van poder degustar dues de les receptes del llibre, els Roscos de Minuto i las Oreas de Haba, i una copa de cava. Les persones que vulguin adquirir el llibre, que té un preu de 15 euros, poden fer-ho als centres del Consorci Sociosanitari d’Igualada situats a Igualada i Piera.

CSSI · Av. Gaudí, 26 · 08700 IGUALADA · Tel. 93 8045515 · Fax 93 8076560 · cssi@cssi.cat

Traductor